Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Харчим още 18 милиона за избори. Борисов си изми ръцете с Реформаторите

11 февруари 2017, 20:00 часа • 2872 прочитания

Подкрепихме машинното гласуване, защото ни „извиха ръцете“. Това каза във Велико Търново председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

Той заяви, че от ГЕРБ са подкрепили машинното гласуване, защото от Реформаторски блок, в качеството си на коалиционен партньор, са го искали. „Ние се съобразихме с тях и го подкрепихме, но сега кой ще сертифицира тези машини в оставащото време. Ще дадем 30 млн. лева, но кой ще ги сертифицира. Те се сертифицират машина по машина. А ако не се състави правителство след няколко месеца, е безумие“, посочи Борисов, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че дори Холандия, която наблюдава най-стриктно мониторинговия механизъм и развитието на реформата в съдебната ни система, се е отказала от машинното гласуване, заради възможните манипулации на системата.

Actualno.com припомня, че късно снощи ЦИК обявиха обществената поръчка за доставка на машините. Прогнозната стойност на обществената поръчка е значително по-малка спрямо плащаните до момента суми за наем на машините. А това засили слуховете, че от ЦИК няма да поръчват точно машини, а ще търсят алтернативен начин електронното гласуване все пак да се случи. От решението на комисията не става ясно купувани или наемани ще бъдат устройствата.

Това, което се знае обаче, е че времето е много малко за такава обемна доставка на 12 500 машини, както и за обучение на квалифицирани хора за работа с тях по изборите. Тревогите и на новата, и на старата власт са едни и същи - къси срокове, възможен провал на машинния вот и оттам - атаки по изборните резултати.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес