Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Харалан Александров очаква скоро коалицията да си прехвърля горещия картоф на отговорността

31 декември 2021, 08:30 часа • 14264 прочитания

Оттук нататък трябва да се види как новото правителство ще влезе в управлението си през 2022 г. Опитват се да решават кризите в движение, в експедитивност и в сложната четворна коалиция се завъртя колелото и започна да работи. такава оценка на отиващата си 2021 г. в политически план направи политологът Валерия Велева пред БТВ. 

Според нея Румен Радев няма какво да направи - няма никакви механизми освен да изслуша представителите на бизнеса в ситуацията с кризата с цените на тока. Бизнесът трябва да се срещне не с президента, а с изпълнителната власт. Румен Радев трябва да свика КСНС, но не ги свиква. Тук е въпросът защо не го свиква. Има опасности КСНС да бъде изпразнен от съдържание, а да се прави безсмислени срещи, каза Велева. 

Тя недоумява от предложения от бизнеса Консултативен съвет по енергетика, при положение, че какво биха правили Министерство на енергетиката и Министерски съвет. Едва ли Кирил Петков е много доволен от ходовете на президента, смята Валерия Велева. 

Според нея битката между прокуратурата и МВР ще продължи през 2022 г., но трудно ще бъде постигната целта главният прокурор Иван Гешев да бъде свален от власт. 

Валерия Велева коментира и здравната криза, като отбеляза, че има много виновни, но това, което си е поставило за цел новата власт да бъдат ваксинирани половината пенсионери, са абсурдни цифри. Важното е, че е направена такава стъпка, похвали Велева решенията на правителството на Кирил Петков. 

Антропологът Харалан Александров определи водещата характеристика на целялата година като загуба на човешки живот, доходи и работа. Загубихме силен лидер в лицето на Борисов и се обзаведохме от китка от слаби лидери. Първо да се хванем на хорото и после да се учим на ръченица, но започват да хващат стъпката. В правителството има опитни хороводци и смело води до решения да спасим бедните и страдащите от ударите на пазара, охарактеризира Александров новото правителство.

Според Харалан Александров въпрос на време е на кого да се хвърли горещият картоф - на кого да се хвърли вината и Борисов няма да пропусне възможността да каже, че новото управление е създадено от Румен Радев. Скоро конфликтът ще се пренесе в коалицията за това кой да понесе отговорност от провалите. Битката не е кой да се прибере печалбите, а кой да понесе отговорност от кризите и провалите, подчерта Александров. 

Според социалния антрополог анархистичният бунт срещу ваксините е перверзен прочит на свободата. Това е поредната стъпка в дълбокия процес на антисоциалното поведение, каза Александров във връзка с решението на правителството да ускори ваксинацията. 

Красен Станчев от Института за пазарна икономика заяви, че събитието на годината е мораториумът върху цената на тока, парното и водата. Годината е доста забавна, а  от политическа гледна точка имаше два парламента, в които всеки беше опозиция на всеки, а сега има единодушие по спасяване на народа, каза Станчев.

По думите му мораториумът върху цените е пълен абсурд. Президентът Румен Радев се държи като да дава поръчения, без да носи отговорност за нищо. Това, което е особено и прилича на Казахстан, Русия и Беларус бизнесът става резервиран спрямо новите деятели в българската политика. 

Още: Новите управляващи са като малки прасенца, да ги оставим да се поугоят

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес