Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хаос и удължено работно време в парламента за Изборния кодекс

25 ноември 2022, 15:33 часа • 1339 прочитания

В тотален хаос се превърна разглеждането на промените в Изборния кодекс на второ четене в пленарна зала днес. Причината - желанието на т.нар. "хартиена коалиция" между ГЕРБ, ДПС и БСП да прокара колкото се може повече текстове преди края на работното време на депутатите.

Преследвайки тази цел зам.-председателят на парламента Росен Желязков от СДС позволи на съпартиеца си Радомир Чолаков, който оглавява парламентарната правна комисия, да прочете цели 14 страници от доклада по законопроекта за второ четене, в които влизаха най-различни разпоредби. Така той попречи на противниците на промените - "Демократична България" и "Продължаваме промяната" да отлагат максимално гласуванията с изказвания и процедурни хватки.

В изчетените 14 страници влизат разнородни решения - от гласуването в чужбина до преброителните центрове у нас.

Иначе, отново по предложение на ГЕРБ, депутатите удължиха работното си време до приключване на дебата по докладваните 16 параграфа. Предложението направи Десислава Атанасова, председател групата на партията. Тя го мотивира със заявените над 50 изказвания по докладваните параграфи. Решението бе взето със 119 гласа "за", 82 "против" и без въздържали се.

Преди това в процедури по начина на водене депутати от "Продължаваме промяната" поискаха проверка на кворума. В зала се регистрираха 200 народни представители. Председателстващият заседанието Йордан Цонев призова колегите си да поглеждат към времето, "защото записалите се за изказвания са 50-60". 

Припомняме, че вчера, след над три часа дебати, бе гласувано единствено наименованието на законопроекта - Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, който водещият заседанието Росен Желязков определи като "може би най-безспорното в него". 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес