Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гълъб Донев: Нямаше да гласувам "за" това редовно правителство

06 юни 2023, 16:37 часа • 1965 прочитания

Досегашният служебен премиер Гълъб Донев, който ще предаде властта на акад. Николай Денков, обяви, че е щял да гласува или "против", или "въздържал се", ако можеше да участва във вота за редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Днес 131 депутати избраха редовно правителство "Денков - Габриел". "За" гласуваха от "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и двама от ДПС - Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ. "Против" бяха 69 народни представители от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", допълнени от независимия Радостин Василев. Един глас срещу кабинета дойде и от ГЕРБ - на Делян Добрев.

"Но въпреки всичко - от политическата декларация, която Денков прочете, съм доволен, че виждам приемственост в приоритетите на редовното правителство. Програмата им е базирана на приоритетите на служебното правителство", каза Донев пред БНТ преди предаването на властта.

"Всяко едно правителство ще го познаете по действията - какви цели има, какви задни мисли има. Когато започне да защитава интересите на българските граждани и да ги отстоява, не може да говорим за предателство. Това е и което направи служебното правителство", допълни той.

"Има опасност властта да отиде някъде другаде, ако приоритетите на правителството или на членове му са насочени към друга посока. Най-уязвимата област е отбраната и сигурността, за договарянето и изпълнението на критериите за членство в Шенген и в еврозоната. Най-голямата опасност е, когато не изпълняваш критериите, а договаряш по заобиколен път тези неща да се случат. Това не допринася за доверието на нашите партньори", каза Донев, намеквайки за записа от Националния съвет на ПП, пуснат от Радостин Василев.

Донев заяви, че не вижда основания за стартиране на процедура по импийчмънт на президента Румен Радев и че държавният глава изпълнява стриктно пълномощията по Конституция.

ОЩЕ: Делян Пеевски подкрепи правителството на ГЕРБ и ПП-ДБ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес