Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гълъб Донев: Книгите ми дават криле

29 май 2023, 12:15 часа • 1268 прочитания

Нямам криле като птиците, криле ми дават книгите. Това каза служебният премиер Гълъб Донев, предаде БГНЕС.

Служебният премиер отправи поздравително слово за откриването на Пролетния панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи.

"Успях да се снимам с вокална група "Врабчетата". Гълъб се снима с врабчета е едно добро начало на история за деца", подчерта Донев. Той отбеляза, че да си грамотен човек е проява на себеуважение, но и на усилието да отстояваш закона на българския език в среда от хора, които пишат както им е удобно.

"Граматиката на един език е неговата конституция, спазва се без своеволия и отклонения от правилата", заяви служебният премиер. Той е категоричен, че грамотните хора по-лесно могат да спечелят доверието ни.

"Да разбираш какво четеш, да си критичен, да се съмняваш, да откриваш подвеждането или лъжата, е проява на грамотно четене", посочи Данев и допълни, че да си четящ и грамотен човек е сила, която никой не може да ти отнеме, и знание, което все повече ще се цени.

Служебният премиер е убеден, че идва времето, в което хората, които пишат грамотно на български език и владеят до съвършенство могъщата сила на нашето слово, ще бъдат ценени, търсени и предпочитани. "Даже ще стигна по-далеч – очаквам в близко бъдеще към кандидатите за работа да се поставят и изисквания за грамотно ползване на български език", каза още той и призова българският език да се учи с внимание и уважение.

"Бъдете грамотни и четете с разбиране", заключи Донев.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес