Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грънчарова призна за политически натиск, подава сигнал до Сарафов (СНИМКИ)

19 август 2024, 13:10 часа • 5510 прочитания

Горица Грънчарова-Кожарева съобщи, че ѝ е оказван натиск за това Калин Стоянов да не фигурира като служебен вътрешен министър в предложения от нея кабинет. Тя ще подаде сигнал до главния прокурор Борислав Сарафов.  

"Не се отказвам от кабинета, който предложих. Изпълних конституционната процедура. Очаквам президентът да не наруши Конституцията, да издаде указ за правителство и насрочване на избори", посочи тя.

Пред журналисти тя отрече да е имала заплахи за живота или здравето ѝ.

По-рано днес президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на новия служебен кабинет с премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Причината - в проектосъстава на новото служебно правителство втората жена премиер в историята на България избра да запази на поста вътрешния министър Калин Стоянов, въпреки политическото и обществено недоволство срещу него.

ОЩЕ: Президентът отказа Калин Стоянов да остане МВР министър - Грънчарова няма да е служебен премиер (СНИМКИ)

Протест в подкрепа на Калин Стоянов

Пред президентството се провежда протест на полицаи, подкрепящи служебния силов министър Калин Стоянов.

Служители на МВР отправиха призиви "Оставете министъра да си върши работата!", "Не рушете нещо, което работи!", "Г-н президент, нямате ли си друга работа?".

Пред сградата на "Дондуков" 2 се появи и служебният вътрешен министър Калин Стоянов. С него е и номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева.

ОЩЕ: Без нови предсрочни избори заради Калин Стоянов: И не, и да - мнения на експерти

"Няма да отстъпя. Това е поредният момент, в който се прави опит за овладяване на системата на МВР. Ще излязат верни слуховете, че ПП-ДБ, чрез президента, ще направи всичко възможно да не остана на поста вътрешен министър. Изборният резултат на която и да е политическа сила не зависи от МВР, а от убедителността, посланията и приоритетите на политическите лидери, както и от много други факти и обстоятелства, които не зависят от министерството”, коментира той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес