Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грозев се включва от секретно място в комисията за спецслужбите

05 януари 2023, 14:21 часа • 1437 прочитания

Христо Грозев ще бъде изслушан в комисията за контрол над службите и използването и прилагането на специални разузнавателни средства от секретно място, научи репортер на Actualno.com.  Все още не е ясно дали журналистът ще се включи по телефона или чрез видеоконферентна връзка пред депутатите. Очаква се заседанието, на което ще бъде изслушан Грозев, да бъде закрито. 

ОЩЕ: Депутатите изслушват Христо Грозев

Припомняме, че на 26 декември руското вътрешно министерство издирва българския разследващ журналист Христо Грозев. В краткото обявление се казва, че Грозев се издирва по "член от Наказателния кодекс", но без да се посочва кой точно. Именно това е причината за изслушването на Грозев. 

Христо Грозев е българската следа в разследването на Bellingcat за това кой и как се е опитал да убие руския опозиционер Алексей Навални с химическото оръжие "Новичок". Мрежата Bellingcat е обявена за чуждестранен агент в Русия от октомври 2021 г., а през юли 2022 г. руската главна прокуратура обяви, че дейността й е нежелана в Русия. През юли руската Федерална служба за сигурност обяви, че е осуетила заговор на украинските разузнавателни служби за примамване на руски военни пилоти да се предадат на Украйна със своите самолети в замяна на милиони щатски долари в плащания. Използвайки традиционна комбинация от фалшиви "доказателства" и свободно интерпретирани факти, ФСБ обвини лично и Грозев в съпричастност към заговора за отвличане на самолет. 

ОЩЕ: Кой е Христо Грозев - българският журналист, издирван от Русия?

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес