Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гражданите на Пещера основателно са притеснени от агресивната форма на пропаганда чрез високоговорители

26 юни 2014, 15:15 часа • 31613 прочитания

В много от европейските държави тази практика да се използват високоговорители от джамиите не е разрешена. Това каза за Радио "Фокус" - Пазарджик историкът проф. Пламен Павлов по повод недоволството на жители на Пещера от силата на звука на високоговорителите на джамията в центъра на града.

Не веднъж в българското публично пространство това се поставя като пример. Освен това аз си мисля, че не е нужно непременно да следваме образци в други държави, тъй като ние си имаме един собствен модел на съжителство между християни, мюсюлмани, атеисти и други, който никога не е бил конфронтационен.

Тези нови влияния, които настъпват особено то края на 90-те години насам наистина са заплаха за националната сигурност на България. Ние виждаме последователни опити да се въздейства на ромските общности, те да бъдат така да се каже ислямизирани, много често с политическа цел. Много често джамийските настоятелства и самите храмове играят ролята на социални учреждения, в което няма нищо лошо, но когато то се прави с някаква неприкрита цел, би трябвало да има реакция от страна на обществото и на държавата.

В този смисъл си мисля, че гражданите на Пазарджик и в случая на Пещера основателно са притеснени от една подобна агресивна форма на пропаганда на една вяра, която е въпрос на себеусещане на всеки човек и не бива да бъде налагана агресивно на всички останали, коментира проф. Павлов.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес