Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Говорителят на ЦИК: Няма законово основание за дерегистрация на партията на Божков

05 юни 2021, 10:23 часа • 5447 прочитания

"Партията на Васил Божков "Българско лято" е регистрирана и няма законов текст, чрез който да бъде анулирана регистрацията й, така че ще си участва в изборите. Това коментира накратко говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) - Цветозар Томов в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. Изказването му е във връзка със скандала с Божков и американските санкции.

По повод предстоящите парламентарни избори на 11-ти юли Томов заяви, че в абсолютно всички секции ще има по една машина задължително.

По думите му, за час може да гласуват около 80 души, без да се включват преглед на лична карта, регистрация и полагане на подпис. Ако се добави и това техническо време, тогава могат да бъдат обслужвани по 50 избиратели за 60 минути.

"Машината е програмирана така, че да се самоизключва след 5 минути, ако е стартирана програмата, а човекът все още не е гласувал", посочи Цветозар Томов и добави, че е недопустимо да се остави натрупване на повече от 50 души на опашка, защото няма да могат да бъдат обслужени един час след приключване на изборния ден.Той призова хората да отидат по-рано и да изразят своя вот още преди обяд, вместо да чакат последния момент.

Говорителят на ЦИК заяви, че никъде няма да има секции с три машини, защото няма нужда от това, но на места ще бъдат поставени по две. И припомни, че избирателите могат да гласуват по постоянен и настоящ адрес.

Още не е изяснен въпросът как почиващите по курортите в България ще могат да упражнят правото си на глас. Ясно е само, че според Изборния кодекс, до две седмици преди дата на вота трябва да се подаде заявление за гласуване по настоящ адрес. Така, крайният срок се пада да е 27-ми юни. Заявление за това, може да се подаде на хартия или по e-mail до съответната община.

Томов увери в заключение, че и на тези избори със сигурност ще има видеонаблюдение в избирателните секции.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес