Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готви се масова чистка в държавната администрация

11 октомври 2013, 21:00 часа • 68208 прочитания

Сериозни съкращения заплашват държавната администрация от догодина. Това стана ясно от писмо на финансовия министър Петър Чобанов, което той е пратил до ръководствата на министерствата, агенциите и ведомствата. Съкращенията са част от формирането на бюджета за следващата година.

Според информация, споделена от разследващия журналист Григор Лилов на страницата му във Facebook, на първо време ще бъдат съкратени 14 хил. души от централната администрация. Там работят общо 144 875 служители.

Положението обаче е още по-страшно за второстепенните разпоредители с бюджетни средства – агенции и ведомства извън министерствата. Там трябва да се „отреже” 20% от щата на служителите. Съкращенията както тук, така и в централната администрация трябва да се извършат до началото на следващата година, т.е. много вероятно е повечето набелязани за уволенение служители да получат едномесечно предизвестие най-късно до 1 декември тази година.

Правителството на Пламен Орешарски стана известно с масовите съкращения на ключови държавни постове. Едно от последните беше на директора на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров, който се закани да съди държавата заради „неясни мотиви”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес