Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горанов е най-разпитван в парламента, Реформаторите питат най-много

04 май 2016, 11:40 часа • 571 прочитания

През петата си сесия 43-ото Народно събрание е приело 56 закона, 60 решения и една декларация. Това сочи справка, подготвена от парламентарния пресцентър и дирекция "Законодателна дейност" на Народното събрание за периода от 11 януари 2016 г. до 27 април 2016 г.

През тази сесия парламентът е имал 47 пленарни заседания, като три от тях са били извънредни.

За периода са внесени 106 законопроекта, като 70 от тях са на народни представители. Постъпили са 57 проекта за решения, от тях 45 са от депутати, както и три проекта за обръщения и декларации. Народните представители приеха на 19 февруари 2016 г. Декларация във връзка със задълбочаващата се криза на българо-гръцката граница, предизвикана от блокадите на гръцки фермери.

Използваното парламентарно време за осъществяването на контролната функция на парламента е 55 часа и 30 минути. 47 часа и 30 минути са били посветени на редовния парламентарен контрол и 8 часа – на блиц контрол.

Петъчният парламентарен контрол е проведен в 13 пленарни заседания, а блиц контролът – в 4.

В Народното събрание са постъпили 793 въпроса и 49 питания. Членовете на кабинета са отговорили на 548 въпроса и 31 питания.

Министърът на финансите Владислав Горанов е отговорил на най-много въпроси и питания – 88. След него са заместник министър-председателят по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова – 78, вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева – 65; министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова – 53; министърът на земеделието и храните Десислава Танева – 38; вицепремиерът по демографската и социална политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин – 34; министърът на околната среда и водите Ивелина Василева – 33.

Най-много въпроси и питания са отправили депутатите Петър Славов (Реформаторски блок) – 86; Валентин Павлов (Реформаторски блок) – 67; Мартин Димитров (Реформаторски блок) – 60; Светослав Белемезов (АБВ) – 44; Иван Валентинов Иванов (Реформаторски блок)– 34; Настимир Ананиев (Реформаторски блок) – 32; Вили Лилков (Реформаторски блок) – 29; Георги Гьоков (БСП) – 25; Слави Бинев (Патриотичен фронт) – 25; Светла Бъчварова (БСП) – 20.

Най-много въпроси и питания са били внесени от народни представители от групата на Реформаторския блок - 286 въпроса и 7 питания. От БСП са отправени 226 въпроса и 11 питания; от АБВ – 75 въпроса и 7 питания; от Патриотичния фронт – 67 въпроса и 11 питания; от ГЕРБ – 40 въпроса и 6 питания; от "Българския демократичен център" – 36 въпроса и 4 питания; от "Атака" – 37 въпроса и едно питане, от ДПС – 12 въпроса и едно питане. Депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, са задали 32 въпроса и едно питане.

По време на блиц контрола са зададени общо 50 въпроса към министър-председателя Бойко Борисов и към вицепремиерите.

Народните представители са поставяли въпроси, свързани с мерките за справяне с бежанския проблем, съдебната реформа, газовата независимост на България, инвестиционната програма в Северозападна България, гарантиране сигурността на българските граждани, политиката за развитие на висшето образование, финансовата политика на правителството и др. 

По време на петата сесия беше отхвърлен и единственият досега вот на недоверие на правителството, поискан заради политиката му в здравеопазването. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес