Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горан Благоев: Като РСМ впише българите в конституцията, ще поискат македонско малцинство у нас

13 април 2023, 18:52 часа • 2001 прочитания

Това ще бъде най-малкото ни постижение, че българите ще бъдат вписани в конституцията на Северна Македония. По-големият проблем е да видим колко българи има в Македония, които са декларирани. Това каза журналистът Горан Благоев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

"Ако са 3500 на фона на над 120 000 души с българско гражданство и български паспорта. Това не беше най-работещият ход да бъдат вписани българите в конституцията, защото това автоматически обслужва Коминтерновската идеология, че българите и македонците са различни. И когато Македония впише българите в конституцията си, тя ще започне да настоява за македонско малцинство в България", подчерта Благоев.

"Още договорът, който Бойко Борисов подписа през 2017 г., е една голяма недомислица, за това и той не работи. Политиците си измиха ръцете с историците, уважавани имена в нашата наука. Целият проблем е, че това което казват Румен Радев и Стево Пендаровски, е към електоратите. Те не говорят на Европа, не говорят помежду си, а говорят на електоратите си, за да поддържат влиянието си в обществото", обясни Горанов. Според него ние нямаме никакви механизми да отстояваме позициите си, а сега топката е в полето на Северна Македония. "Пендаровски си позволява да използва аудиторията на една частна телевизия „Сител“, която минава за една доста умерена телевизия", добави той.

"Вие не сте този, за когото се мислите": Македонският президент остро критикува дипломацията на Румен Радев (ВИДЕО)

Преди дни президентът на Северна Македония Стево Пендаровски се зарече да не кани българския президент Румен Радев в страната. Според него откриването на българските културни клубове само е увеличило несъгласието на населението с френско-германските предложения за нормализиране на отношенията между Скопие и София. Отговор дойде и от Румен Радев, който заяви, че разбира болката на Стево Пендаровски, “но той трябва да поеме към демократизирането на РСМ”. Той подчерта, че през последните години поне 10 пъти е канил президента на Северна Македония да посети България, а единственото посещение е било на 1 октомври при откриването на интерконектора.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес