Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Големият проблем на "Исторически парк": Разказват "опарени инвеститори"

17 юли 2024, 16:15 часа • 7864 прочитания

Какъв е големият проблем на "Исторически парк" разказаха запознати и "опарени инвеститори". Това се случи на първото заседание на Временната комисия, която беше създадена по предложение на трима бивши депутати от „Величие“.

Целта на комисията беше да провери „всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие" и изграденият в село Неофит Рилски, община Ветрино културно-исторически комплекс "Исторически парк", в това число престъпления, свързани с пране на пари и обвързаности на представители на местната и централната власт с този комплекс и неговото изграждане.

Големият проблем на Исторически парк

Доц. Григор Сарийски коментира, че разполага със счетоводния отчет на Акционерно дружество "Исторически парк" за 2021 г.

В тази връзка той обърна внимание, че няма актуална информация за финансовото състояние на дружеството, но по думите му има огромно разминаване в оценките и това, което се вижда в счетоводния баланс.

Според него не са ясни приходите, които дружеството би могло да генерира, за да може впоследствие да изплати дивидент на акционерите.

"Информацията, която получава потенциалният инвеститор, когато е приканван да инвестира в Исторически парк, е меко казано далеч от истината", каза доц. Сарийски. От думите му се разбра още, че инвеститорите са въвеждани в заблуждение, тъй като предприятие, което трупа само загуби, не може да изплаща лихва, дивидент или т.н. 

Той коментира, че на инвеститорите е обяснявано, че парите, които инвестират ще влязат под някаква форма в парка, но те били предоставяни на лица, а не на самото дружество "Историческия парк". Сарийки обърна внимание още, че БНБ е санкционирала "Исторически парк" за банкова дейност без лиценз, което според него е причината паркът да има такова широко ветрило от фирми и физически лица, на които да се предоставят въпросните заеми. ОЩЕ: Исторически парк: Култът и Създателят

Разказът на "опарените инвеститори"

Един от тези "опарени инвеститори" бе изслушан в комисията. Полк. Стефан Калчев разказа, че познава Ивелин Михайлов от 2008 г., като тогава не е подозирал, че е попаднал в една много сръчна схема.

"Като офицер не съм слаба ракия, подозрителен бях тогава, но много повярвах на сина си, който се кръстеше и казваше, че това е истинският радетел на България и че ще направи за подрастващото поколение нещо, което в света го няма. 

Полковникът обяви още, че за първи път е дал 10 000 лв. на ръка на Михайлов, като впоследствие неговата съпруга и дъщеря му са му също са го правили. 

 "Периодически за четири години му предоставих немалка сума мои пари. Имах ресурси", каза полк. Калчев. Той заяви, че за тези четири години е дал 190 хил. лв. на Ивелин Михайлов, като са му върнати около 40 хил. лв., но спрял да дава средства през 2017 г.и започнал да търси дивидентите си. 

Той разказа още, че сигнализирал "Икономическа полиция" и главния секретар на МВР за случая. 

Полк. Калчев подозира, че Ивелин Михайлов има пръст в развода с жена му, обвини го, че е настроил родния му син срещу него, който по думите му в момента е "скачен съд" със създателя на "Исторически парк". ОЩЕ: Бивши депутати от "Величие": Временна комисия да разследва Ивелин Михайлов

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес