Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Година и три месеца не стигнаха на държавата да въдвори ред за експлозивите в мините

08 октомври 2014, 15:50 часа • 27038 прочитания

Всички правилници, за които сме дали препоръка да се актуализират след инцидента и проверката на мина „Ораново”, са в процес на актуализация. Това каза в коментар за Actualno.com главният изпълнителен директор на Главна инспекция по труда (ГИТ) г-жа Румяна Михайлова.

Процесът на актуализация продължава година и три месеца след трагедията, при която загинаха четирима миньори, а пети почина ден по-късно от инфаркт при издирвателната акция. Става въпрос за следните правилници - Правилникът по безопасността на труда при взривните работи, Правилникът за минно-спасителна и газоспасителна дейност, Правилникът по безопасност на труда при разработване на рудни и нерудни находища по подземен начин и Правилника по безопасността на труда в подземните въглищни рудници.

По думите на г-жа Михайлова Правилникът по безопасност на труда при разработване на рудни и нерудни находища по подземен начин е вече в процес на съгласуване. В напреднала фаза „на проект” били и поправките в Правилника по безопасността на труда при взривните работи. Работата обаче се бави, защото по поправките за всички правилници са създадени междуведомствени групи. На въпрос на Actualno.com може ли да се ангажира кога ще бъдат коригирани правилниците, г-жа Михайлова отговори, че няма как да даде прогноза предвид многото хора от различни ведомства и браншови камари, които се занимават с това.

Имате ли опасения, че някой от проверени седемнадесет рудници в България може да се превърне във факла като завод „Миджур” – на този въпрос г-жа Михайлова каза, че опасения има дотолкова, доколкото ГИТ установява отклонение в практиката на работа с взривове в мините в страната спрямо заложеното в технологичните паспорти. Но не бива да предсказваме точно най-лошите събития, които биха могли да се случат, добави тя.

ГИТ и завод „Миджур”

Проверките, които Главна инспекция по труда е направила на завод „Миджур” през тази година, са били предварително планирани, а не по сигнал, уточни г-жа Михайлова. Те са били три – през април, през август и през септември, като последната е направена съвместно със служба КОС, по искане на службата.

Мисля, че при втората направена от ГИТ проверка от общо три редовни в завод „Миджур” е имало предписания, които са постановени при първата проверка още не са били изпълнени, въпреки че е трябвало. При третата проверка има три предписания, които са наложени при втория оглед от нас и са неизпълнени, въпреки че са с изтекъл срок, каза директорът на ГИТ. Михайлова уточни, че срокът за изпълнение на предписание, наложено от инспекторите на ГИТ, се определя по усмотрение на самия инспектор.

Г-жа Михайлова коментира и информация на Actualno.com, че инспектори на ГИТ за били възпрепятствани да направят проверка на всички цехове в завода, включително на тези, които се взривиха. Имало е цехове, в които не се е извършвала производствена дейност, призна директорът на ГИТ. В момента на проверките е имало цехове, в които не се е работило и са били заключени – но дали е имало умисъл, не мога да го коментирам. При проверка, дори да има места, които са заключени, ние караме да ни отключат – инспекторите със сигурност са се уверили. Въздържам се да казвам каквото и да било, след като и собственикът на „Миджур” говори вече съвсем различни неща, уточни тя.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес