Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главният прокурор: Трябва да разберем, че де факто сме в състояние на война

18 март 2020, 08:32 часа • 7415 прочитания

Не се обявих за по-строги мерки, обявих се за радикални мерки. Не аз казвам, че сме почти във военно положение, казват го европейски лидери, редица общественици. Какво по същество, ако не военно положение, е комендантският час за възрастни в Сърбия? Трябва да разберем, че де факто сме в състояние на война за оцеляване на българските граждани. Колкото по-рано разберем, толкова по-малко български граждани ще пострадат. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по темата "коронавирус". Той повтори много от тезите си, които изрази на 17 март пред правната комисия на парламента.

Не мога да давам препоръки на Националния кризисен щаб, подчерта Гешев. И каза, че няма обобщена статистика за това колко случая на спекула се разследват в България. А на въпрос дали трябва и у нас да има вечерен час, главният прокурор препрати към законодателната и изпълнителната власт, но призова за радикални мерки – вечерен час, контрол върху движението. Той даде пример с Испания и Италия – излизаш с готова, попълнена декларация какво ще правиш и ако направиш нарушение, санкциите са жестоки. "Не можем да разчитаме на съвестта на абсолютно всички, защото има различни хора", напомни Гешев.

"Ако не се подготвяме всяка една минута, всеки един час, подозирам, че ще се развият сценарии, близки до тези в Италия и Испания", подчерта главният прокурор пред Нова телевизия.

"Не съм политик, затова мога да говоря каквото си мисля – според мен българската политическа класа мисли прекалено много за политическите последствия. Не са нагодили, че по същество сме в криза", подчерта Гешев, който смята, че с такава нагласа и реакцията е по-бавна. Неговото усещане е, че има забавена държавна реакция. Той визира готвения законопроект за извънредните мерки, като поиска реакция сега и веднага, а не след няколко дни. Според него, готвеният законопроект може и да не е актуален предвид развитието на ситуацията буквално за часове.

„Не сме в обикновена ситуация да си играем на опозиция и управляващи”, заяви обвинител номер едно. Той увери, че прокуратурата е проиграла всички варианти, включително и най-негативните и е готова за работа при всички случаи.

Трябва да сме организирани в ситуация на военна обстановка. Трябва да се подготвим да спасим колкото се може повече хора, отправи своите послания обвинител номер едно за кризата.

По темата „фалшиви новини” Гешев пак каза, че текстовете в Наказателния кодекс са морално остарели. Наказанията са смешни, а не всички случаи попадат в обхвата на кодекса, е гледната точка на главния прокурор. Според него, фалшивите новини могат да засегнат цели сектори на икономиката. Главният прокурор и поиска да се помисли за финансова помощ за служителите на МВР и за служителите на РЗИ.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 18 март"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес