Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев оправда с напрежението постоянната смяна на областните управители на Разград

02 август 2024, 12:48 часа • 768 прочитания

Служебният премиер Димитър Главчев обясни с "възникнало напрежение" решението си да освободи от поста областния управител на Разград.

Само пред месец Севдждан Съдкъев зае длъжността, въпреки че към онзи момент беше в несъвместимост с позицията. Сега няколко седмици по-късно вече е освободен.

Съдкъев беше назначен от Главчев в началото на миналия месец, докато все още заемаше друг държавен пост - член на надзорния съвет Агенцията за публични предприятия и контрол. Парламентът отказа да гласува освобождаването му, което породи и абсурдната ситуация. Още: Служебният кабинет, след като отстрани подкрепящи Доган областни управители: Не сме пристрастни

Тогава служебният премиер потвърди пред Народното събрание, че Съдкъев е в условия на несъвместимост, но добави, че "разполага с такъв кадрови ресурс".

"Вече казах, че несъвместимостта може да се отстрани в рамките на един месец. Но тъй като видях, че има напрежение по повод на това назначение, а и не виждам никакво намерение да го освободи Народното събрание от заеманата длъжност, именно поради това предприех това действие и го освободих," отговори сега Главчев на въпрос на депутата от ПП-ДБ Стела Николова.

Самият Съдкъев не е заемал публично страна в конфликта между почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Вчера (1 август) Главчев отново върна на поста предишния областен управител Владимир Димитров oт ГЕРБ. Той заема поста от 28 юли 2023 г. до 3 юли 2024 г. Докато областен управител е Съдкъев, Димитров е негов заместник. Още: Служебният кабинет по стъпките на ГЕРБ и ДПС, втора смяна на областния управител на Кърджали само за месец

"Ние трябва да сме наясно г-н Съдкъев бил ли е в несъвместимост, встъпвал ли е в длъжност, след като Вие сте го освободили, къде е работил през трите седмици, през които би трябвало да е бил и областен управител," заяви Николова, но не получи конкретен отговор.

Тя припомни, че в началото на юли Главчев назначи областни управители на Смолян Кърджали, Разград и Шумен, а в средата на месеца освободи част от тях. Тогава в писмен отговор до нея той заявява, че смените нямат нищо общо с настъпилото междувремненно разцепление в ДПС. В него той определя като “внушения, че областните управители на Кърджали и на Смолян са освободени, защото са заявили подкрепа за Ахмед Доган.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес