Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев: Няма скандал с позицията за Сребреница

01 юни 2024, 16:40 часа • 4245 прочитания

Няма скандал около българската позиция за Сребреница. Това заяви премиерът Димитър Главчев, предава БНР. Служебният премиер обвърза случилото се с предизборната кампания.

Изтичането на документи е криминално

Той потвърди, че позицията на страната ни е ясно изразена при гласуването на българския представител на ООН и не е променена, а изтичането на работни документи е "криминално". Според Главчев скандалите се отразяват много лошо на имиджа на страната ни. 

"България има изразена позиция по повод на Сребреница. Тя е "за". Няма да коментирам криминалното изтичане на работни документи в незавършена фаза по вземането на решение по процеса. Впрочем, показателно е и това, че след като е изразена позицията на България от постоянния представител в ООН, не сме предприели никакви действия. Може би някой е очаквал да се предприемат действия и затова е имало един период на забавяне. След вземането на решението, което е на 23 май, изведнъж на 25-26-и започнаха да се инспирират тези скандали, коментира премиерът.

Казусът Сребреница

Припомняме, че вчера сайтът за разследваща журналистика Bird.bg публикува в профила си във Фейсбук документ, според който служебният премиер Димитър Главчев е разпоредил на постоянното ни представителство в ООН да гласува с "въздържал се". "Чест прави на представителката ни в ООН, че не се е поддала на натиска", пише Bird, без да уточнява откъде има документа - най-вероятно от свои вътрешни източници. Сайтът прави връзка със Сретен Йосич като инструмент от страна на Вучич за оказване на натиск върху България относно Сребреница. ОЩЕ: Тафров: Притеснен съм от действията на Главчев за Сребреница

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес