Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гяуров хем предупреждава, че Ердоган действа активно към България, хем да не му обръщаме внимание

17 август 2016, 08:30 часа • 3152 прочитания

Почти целият политически елит е „заразен” от Фетхуллах Гюлен. Той държеше Главното мюфтийство и на вечерите „ифтар” са ходили почти всички влиятелни български политици и държавници. Това каза в свой коментар главният редактор на 24rodopi Илхан Андай, визирайки атаката на турски медии към ДПС.

На 11 август, в турската държавна новинарска Анадолска агенция изтичат две изречения – че турското правителство поставя под анализ връзки между ДПС и организацията на Фетхуллах Гюлен (ФЕТО). Посочваше се и, че бивш шеф на разузнаването в България е посочил двама души от ръководството на ДОСТ като хора с връзки с Гюлен. Тези хора обаче бяха "оправдани" в Анадолската агенция, която не използва имена в нито един от случаите. Обвинен е и младежки лидер на ДПС, че е поствал обиди към Ердоган в нощта на опита за преврат (15-ти срещу 16-ти юли), като върхът на емоцията бил следващата молитва от джамията да е за помен за турския президент. Това разказа Андай пред Нова телевизия, според когото може да има второ послание към т.нар. турски партии в България.

Не би трябвало да обръщаме такова внимание на публикациите в Турция. Явно става въпрос за задкулисно мероприятие и в момента се дава конкретен сигнал към ДПС и към други политически сили в България да внимават във взаимоотношенията си с ДПС. Това ще се отрази – чрез замразяване на взаимни политически действия. Може би това е разчистване на пътя на партия ДОСТ, коментира Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба. Не трябва да се заравяме в това и да изкарваме ДПС „някаква страхотна жертва”, добави Гяуров.

Според бившия шеф на разузнаването ДПС няма как да реагира на ходовете на Анкара. Той припомни как преди няколко месеца Турция наложи забрана за влизане на турска територия за Ахмед Доган и Делян Пеевски и как от Анкара беше изваден скандалът с контрабанда на български цигари – от „Булгартабак”. Впоследствие „Булгартабак” затвори „София БТ”, като спря износа си за Близкия изток.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес