Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГИТ не позволи жената на Янев да бъде уволнена

25 януари 2016, 16:20 часа • 4522 прочитания

Главна инспекция по труда (ГИТ) не разреши на Софийския градски съд (СГС) да уволни съпругите на премиерския съветник Яне Янев и на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. Това става ясно от изпратени от ГИТ писма, които са публикувани на сайта на СГС. 

В тях без мотиви се посочва, че инспекцията не дава предварително разрешение по чл. 333 ал. 1 т. 1 от Кодекса на труда за прекратяване на трудовото правоотношение на съда с Галя Янева и Доника Лазарова. Двете жени работят като съдебни помощници.

След проведен тест в СГС ръководството на съда реши да прекрати договорите на съдебните помощници, които не покриват изискванията. При изпита от общо 14 души 12 не издържаха теста.

Галя Янева е съпруга на съветника на премиера Яне Янев, а Доника Лазарова - на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. Двете са назначени от бившия председател на съда Владимира Янева, която в момента е подсъдима по аферата за незаконно подслушване "Червей".

Според справка на съда Доника Лазарова е получила 9 точки на теста, но има дете под 3 години и не може да бъде освободена. Галя Янева пък не се е явила на първата дата на изпита - 18 декември 2015 г., като е представила болничен лист. На 11 януари тя е положила изпит и от 34 възможни точки е получила 3 точки. Веднага след теста тя е извадила болничен за 10 дни, който е с дата деня на теста.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес