Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гьоков: Приет е график за бюджета, актуализираните пенсии от 1 юли ще могат да се изплатят в срок

03 юни 2022, 14:11 часа • 12846 прочитания

Приет е график за бюджета, актуализираните пенсии от 1 юли ще могат да се изплатят в срок. Това коментира пред Actualno.com министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. 

Министър Гьоков коментира увеличението на пенсиите от 1 юли. "Това увеличение на пенсиите ще е съществено и чувствително и ще е поредното. То в отговор на инфлацията, на кризата и нарастващите цени на стоките от първа необходимост. Увеличението ще бъде съществено. То е около 21 %, но ще бъде дадено не като увеличение от 21.6 %, какъвто вариант има и е възможен с бюджета, а ще бъде с увилечение на 10 % на индивидуалната пенсия плюс 60 лв., които ще влязат в пенсията. Така че минималната пенсия ще стане 467 лв., максималната пенсия ще стане 2000 лв. от 1 юли и това увеличение ще влезе в сила от 1 юли", каза още Гьоков.

Той отговори дали има риск, ако бюджетът се забави, увеличението на пенсиите да не се получи от 1 юли.  "Винаги има риск от това да не може да бъде приет бюджета до 1 юли, но аз разчитам на отговорността на народното представителство, особено на 134-те народни представители от управляващата коалиция. Между другото точно сега научавам, че са приели график. Бюджетът на държавното обществено осигуряване ще бъде приет на 24 юни на второ гласуване, на 27 юни ще бъде приета актуализацията на държавния бюджет, а това са срокове, които напълно удовлетворяват нас и Националния осигурителен институт, за да могат да се изплатят пенсиите от 1 юли. Традиционно изплащането на тези пенсии става от 7 до 20 юли, ние ще спазим срокът", подчерта социалният министър. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес