Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гинка Върбакова се оплака от държавен шантаж, попита как Нинова си купила "Техноимпекс"

01 март 2018, 14:42 часа • 8990 прочитания

"Свидетели сме на един икономически и политически шантаж. Яростното политизиране на продажбата на дружествата на ЧЕЗ в България достигна до степен на сатанизиране". Това каза Гинка Върбакова, собственик на "Инерком България" - компанията-кандидат за покупката на българския бизнес на ЧЕЗ, в дългоочакваното общо заседание на парламентарните комисии по енергетика и контрол над службите и използването на СРС.

ПЪЛНОТО ИЗКАЗВАНЕ НА ГИНКА ВЪРБАКОВА!

По думите на Върбакова много политически субекти и институции, които са се възползвали от темата за сделката. "Сериозно подценихме политическата интрига, когато подготвяхме преди година документите за участие в сделката. Атаките срещу нас са заради икономически интереси на отпаднали вече от процедурата кандидати, които искат да спечелят служебно, чрез политически натиск, изкривявайки медийната среда. Бяхме набедени за "лошите" в сценарий, в който категорично отказваме да участваме. Искаме да опровергаем съмненията, че нямаме финансов капацитет и възможности за участие в сделката", обърна се Върбакова към народните представители от комисиите по енергетика и за контрол над службите за сигурност и използването на СРС.

"С нашите адвокати ще прегледаме всички изявления и ще търсим правата си относно неверни инсинуации и тиражирани лъжи. Няма да допуснем да ни превръщат в марионетка, че участваме в схеми за скрито придобиване. Който твърди такива неща, ще трябва да ги докаже в съда", предупреди Върбакова. И каза, че "въпреки произнесените лъжи", е готова да се срещне с президентската институция, с парламентарните институции и с всички институции от значение в държавата.

Факти по сделката

Върбакова предупреди, че има изискване за конфиденциалност на сделката и затова не може да разкрие абсолютно всички подробности. Тя уточни, че договорът за покупко-продажба е сключен по английското право, след като каза, че преговорите били водени по чешкото право. В договора има клауза за дългосрочна забрана за смяна на собствеността – затова и трябвало сега да се говори с ЧЕЗ дали може българската държава да влезе в сделката.

Намесено обаче беше ново име на банка, този път чужда - швейцарската Credit Suisse. Типично за българската политика, това стана с намеци - била швейцарска банка, била замесена в афера с ФИФА и глобена с над 700 млн. долара в САЩ. На това условие отговаря точно Credit Suisse. Затова и беше поставен въпросът как можело точно тази банка да бъде част от сделката.

Политически цирк

Как може млада дама от село Крушовица да си купи "Техноимпекс", попита Върбакова, коментирайки въпрос-твърдение на лидера на БСП Корнелия Нинова как можела Гинка от Пазарджик да си купи ЧЕЗ. Това предизвика реакция на депутата от БСП и министър на икономическото развитие в кабинета на Жан Виденов Румен Гечев, който заяви, че не се казвало "осморка, а офшорка", разгневи се, че частна фирма си прави реклама и обижда депутати и последваха реплики "кой си ти бе", като председателят на енергийната комисия Делян Добрев все пак успя прекъсна зараждащия се скандал.

Преди същинското заседание

В началото на заседанието беше гласуван дневният ред на заседанието, като беше прието да има засекретена част, в която да се казва конфиденциална информация. Имаше възражения от страна на БСП, че такова нещо няма нужда да има и защо се обсъжда, след като сделката била по чешкото законодателство т.е. няма нужда българска институция да влиза в гриф "Секретно". В крайна сметка обаче беше прието да има затворен панел.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес