Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гешев: Няма да се извинявам

18 ноември 2019, 13:00 часа • 5581 прочитания

Прочетох, че някой иска да се извиня. Не смятам да се извинявам на някой за това, че този някой няма чувство за хумор. А иначе, дай Боже, и мен така да ме заплашват – че ще имам блестяща политическа кариера. Това обяви Иван Гешев, който преди дни беше преизбран от Висшия съдебен съвет (ВСС) за главен прокурор, по повод призива да се извини на съдия Атанаска Дишева, предава БГНЕС.

По време на заседанието на ВСС за прегласуването на кандидатурата на Гешев Дишева се оплака пред колегите си от ВСС, че кандидатът за нов главен прокурор ѝ казал: „Поздравявам ви, г-жо Дишева – пред Вас стои блестяща политическа кариера. От Вас ще излезе прекрасен общински съветник”. Според съдия Дишева това е препратка към случилото се с бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов - припомнете си в този материал как той напусна съдебната система. Атанаска Дишева е една от четиримата, гласували против избора на Иван Гешев за главен прокурор, припомня бТВ.

В отворено писмо 64-ма съдии от цялата страната изразиха възмущение от поведението на избрания за главен прокурор и на министъра на правосъдието Данаил Кирилов. И настояха за дисциплинарно производство срещу Гешев заради отправяне на заплаха към Дишева.

Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите призоваха да бъдат прекратени опитите за политически натиск във връзка с избора на следващ главен прокурор и призоваха за завършване на процедурата при спазване на Конституцията и законите на България. Двете магистратски организации излязоха със специални декларации, в които препотвърдиха подкрепата си за избрания за обвинител номер едно Иван Гешев.

По-рано днес Владимир Николов, член на УС на прокурорите, заяви пред БНТ: "За мен коментарите за натиск са необясними. Считам, че трябва да бъде зачетено мнението на стотиците прокурори и следователи като професионалисти. Ние зачитаме и уважаваме срещуположното мнение", обясни Николов, който напомни, че Прокурорската колегия на ВСС единодушно подкрепи Гешев.

Николов добави и, че било много лесно "анонимно" да се мятат яйца и кофички с кисело мляко по сградата на ВСС. Той видя "недостойна кампания" и "инспириране на уличен натиск".

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес