Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Герджиков: Не бива да допускаме скъсване на отношенията с Турция

10 март 2017, 16:00 часа • 1440 прочитания

Има известно напрежение между България и Турция, заяви в Русе служебният премиер Огнян Герджиков по повод предизборния клип на ДОСТ с участието на турския посланик Гьокче. Премиерът коментира, че подобни опити за несъвсем коректно отношение в предизборния период не са добри.

„Силно се надявам да не се стига до крайни мерки като скъсване на дипломатически отношения, това не можем и не бива да допускаме, две съседни страни“, каза още Герджиков.

Actualno.com припомня, че вчера (9 март), само няколко дни след като посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче бе повикан на разговор във външното министерство заради призивите на Анкара българските изселници да гласуват за ДОСТ, Турция реши да отвърне. "Призоваваме Република България да се откаже от практиките, които са насочени към ограничаване на политическите права на малцинствата в страната и по същина противоречат на основаващата се на правила европейска система", заяви говорителят на министерството на външните работи на Турция Хюсеин Мюфтюоглу.

На срещата в Русе по отношение на подготовката на изборите Герджиков сподели, че тя върви много системно и има създадена много силна организация. Има обаче и сигнали за купуване на гласове, предаде БГНЕС. „Първите сигнали дойдоха от Северозападна България, вземат се мерки. Също така в Югоизточна България има такива сигнали, превантивна дейност се провежда много сериозна. Всичките структури са мобилизирани, включително ДАНС и другите силови ведомства, тъй като трябва да се покаже решимост за борба с това изключително грозно явление – българи да си продават гласовете за пари. Това е нещо, което е недопустимо за една европейска държава“, бе категоричен премиерът.

На въпрос има ли политически смени в институциите, Герджиков отрече подобно нещо. „Ние не сме политическо правителство. Но там, където заварваме недобри неща, там се мъчим да намерим по-добрите кадрови решения, още повече, че никой не е абониран за директорски постове“, каза още той.

В Русе премиерът имаше среща с кметове от региона във връзка с подготовката на изборите, както и среща с ръководството на Русенския университет, който предстои да открие филиал във Видин. Утре Огнян Герджиков ще посети ГКПП „Дунав мост“, където ще се срещне с ръководствата на Гранична полиция и Митницата, а по-късно ще отиде и до Басарбовския скален манастир.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес