Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ защити Йорданка Фандъкова за мръсния въздух

04 декември 2018, 17:36 часа • 3000 прочитания

От името на най-голямата структура на ПП ГЕРБ – градската структура на партията в София за пореден път заявявам, че ние категорично заставаме зад и подкрепяме кмета на София Йорданка Фандъкова и колегите в Столичния общински съвет.

Това заяви областният координатор на ГЕРБ за София Цветомир Паунов във връзка с мръсния въздух в столицата и призивите за оставка на кмета на Фандъкова, предаде репортер на БГНЕС.

На брифинг в централата на партията депутати и общински съветници дадоха информация относно мерките, предприети за справянето със замърсяването на атмосферния въздух в столицата и високото съдържание на фини прахови частици.

„Мерките за опазване на въздуха ние виждаме в един системен контрол за това какво се случва със столичния град, кои са основните замърсители и как реагираме“, подчерта Лорита Радева, председател на комисията по околна среда, земеделие и гори в Столичния общински съвет.

Тя увери, че по разпореждане на кмета непрестанно се извършват проверки за методите на отопление на всички места, носещи риск за замърсяването на въздуха – автосервизи и пунктове за смяна на гуми, където често се наблюдава горене на гуми и масла. От началото на годината са извършени над 1000 проверки, наложени са и санкции. Проверяват се и всички места, където има съмнение за нерегламентирано горене на отпадъци и стара дограма.

От своя страна народният представител от ГЕРБ Александър Ненков увери, че парламентът също предприема мерки за справянето с проблема, а за пример даде промените в данъчния закон, с които се повишиха налозите върху старите автомобили.

За състоянието на градския транспорт в София, който също има отношение към качеството на атмосферния въздух в града, отношение взе зам.-председателят на ресорната комисия в Столичния общински съвет Зафир Зарков.

Той припомни, че градският транспорт в града непрекъснато се обновява, а за последните 3 години има закупени над 300 транспортни средства, които отговарят на най-високите екологични критерии.

За мярката „Зелен билет“, който днес общината въведе за всички линии в столицата, Зарков обясни, че само до обяд са продадени над 40 хил. от него. Той е на стойност от 1 лев и на практика е дневна карта, защото важи през целия ден.

На 12 декември ще бъдат представени и 12-те нови електробуса на столичния автотранспорт по линиите 9 и 309. „На практика всички усилия, които се прилагат в тази сфера имат за цел да доведат до по-голяма привлекателност на градския транспорт“, увери Зафиров.

От ГЕРБ коментираха още една тема – оставката на зам.-кмета по транспорта в София Евгени Крусев заради проверката на прокуратурата на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“.

Ремонтът продължава въпреки оставката, а Столична община ще продължи да съдейства на държавното обвинение, обявиха от партията. От партията припомнят, че Евгени Крусев не е неин член, а е привлечен в екипа на Йорданка Фандъкова като експерт.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес