Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ все пак ще подкрепи бюджета, но под условие

11 ноември 2023, 12:17 часа • 1637 прочитания

"Ще гласуваме бюджета в частта му за инвестициите за общините само ако ясно е записано коя община колко пари ще получи и какво ще се направи със средствата. Това са неотложните работи, защото 3 години не се правеше нищо. Сега трябва да убедим хората, че има смисъл да стоим в тази “сглобка”, защото евроатлантическите неща вече ги направихме". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на националното съвещание на партията във Велико Търново.

Ръководството на ГЕРБ, заедно с депутатите, новите кметове и общински съветници, решават каква ще бъде политиката на партията към правителството.

Ще кажат, че нашите кметове вдигат данъците

Още: "Асен Василев ще ни прецака": ГЕРБ клати сглобката заради данъците (ВИДЕО)

"Ние сме казали, че няма да вдигаме данъците. Казали, че ще облагат втора кола, и прочие. Можеше да се каже всичко това преди изборите. Сега излиза, че нашите кметовете вдигат данъците, което не е вярно", каза Борисов.

"Който иска, може да си вдигне местните данъци, такси. Аз ГЕРБ няма да го пусна в тази игра. Ние сме държали плоския данък толкова години, да изсветлее бизнесът. Сега чувам - ще се вдигат с още 12%. Едно прекрасно загубено време в някакви спорове да останете с усещането, че нещо зависи от вас", каза още Борисов.

Още: Промените в данъчните закони са като миш-маш: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Според него честно е било подобни намерения да се обявят преди изборите.

"Ама да лъжат и сега да кажат - все едно нашите кметове искат да се вдигнат данъците, няма да им го позволим. Тактиката и начинът, по който го правят... Няма така да се получи", каза лидерът на ГЕРБ.

Още: Асен Василев за Бюджет 2024: Ръст на заплатите с 10% и инфлация 3%

"Трябва да настояваме Асен Василев да оттегли предложението си за Бюджет 2024. Ако извадите ДДС и акциз, ще видите, че в 12 държави от ЕС бензинът е по-евтин, отколкото у нас, включително Германия. У нас е по-скъпо, въпреки, че купуваме уж евтин петрол. Това вече го видяха и мнимите атлантици и в ЕС." Това каза Делян Добрев.

"Това, което чух колегите от ПП да казват, е че ще завишат нереалистично приходите в Бюджета. Приходната част е 35 милиарда, която и сега не могат да съберат. За догодина са заложени 40 милиарда, откъде ще вземат тези пари? Тях не ги интересува, защото ще изкарат до март, после ще отпрашат. Ще дадат на пенсионери, на социално слаби, и се получава 7.5 млрд. дефицит - това са новите дългове, вадят европейските средства - около 5 млрд., и каквото остане, го пишат данъчни приходи. Но това няма как да стане, нито има инфлация, нито икономически растеж. Но го правят, за да са пак "хубавите", и като го внесат в Нс, ние ще попитаме къде са тези милиарди, които липсват? Според мен трябва да приканим настоятелно Асен Василев да не внася такъв нереалистичен бюджет в НС, да си коригира данъчните приходи на 35 милиарда, съответно и да оправи разходната част, а да не си измива ръцете с НС", допълни Добрев.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес