Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ вече ползва безплатно етажи от сграда на НДК - за 10 години

13 февруари 2020, 07:14 часа • 15212 прочитания

Най-голямата управляваща партия т.е. ГЕРБ е първата, която няма да плаща наем за партийната си централа в административната сграда на НДК, съобщава в. "24 часа".

На редовното заседание на правителството беше взето решение ГЕРБ да ползва за 10 години 16-тия и 17-тия етаж на сградата. Досега партията плащаше наем за помещенията, в които са настанени ръководството и централната ѝ администрация.

Безвъзмездното ползване на държавни офиси за партийни централи бе предвидено с изменения на Закона за политическите партии от лятото на миналата година. Тогава партийната субсидия беше намалена на 1 лв. на получен на парламентарни избори глас, след като преди това беше фициално 11 лв. В замяна партиите получиха правото да не плащат наем на държавата за централите си. Впоследствие от началото на тази година партийната субсидия беше увеличена на 8 лв. на получен глас, но безвъзмездното ползване на партийните централи остана.

Скоро се очаква да бъдат подадени документи и да бъдат дадени безвъзмездно офиси и на другите парламентарни партии. За повечето от тях обаче имало забавяне, защото са влезли в Народното събрание в коалиция, което затруднявало описването на имотите, които всяка партия от тези обединения има право да получи безвъзмездно.

А как се стигна до преразглеждането на субсидиите и след какъв скандал - припомнете си в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес