Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ също гледа към третия мандат, но поиска състав на кабинет от ПП (ВИДЕО)

04 януари 2023, 12:41 часа • 5208 прочитания

Третият мандат трябва да бъде използван максимално добре, за да решим политическата криза. Това каза Тома Биков в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС по повод началото на новата парламентарна сесия.

Биков посочи, че третият мандат трябва да бъде конструиран разумно според реалностите, а не "според мечтите и надеждите". По-рано днес само "Продължаваме промяната" и "Демократична България" говориха за правителство с втория мандат, останалите партии в парламента отхвърлиха тази възможност.

В декларацията си Биков изтъкна, че през изминалата сесия на парламента е била пропусната сериозна възможност политическата криза да намери своето решение с отхвърлянето на предложението за правителство с първия мандат, начело с проф. Габровски.

Относно внесения от "Продължаваме промяната" проект на декларация за национални цели и задачи, Биков посочи, че държава не може да се управлява с декларация. "Една държава се управлява от правителство, министри, структура на Министерския съвет и хора, които могат да носят отговорност", каза той.

Депутатът от ГЕРБ настоя ПП да покажат своя потенциал и да предложат в пленарна зала структура и състав на Министерския съвет. "Очакваме вие да покажете вашия потенциал и очакваме да го направите още следващата седмица", заяви Биков, след което добави, че всичко останало ще бъде мимикрия и отиграване на ситуацията, при това не чак толкова сръчно.

По думите му партията на Бойко Борисов е била готова на компромиси и тя е направила тези компромиси като е предложила неполитическо правителство, което да удовлетвори исканията на максимално широк кръг политически сили. "Направихме го с ясното съзнание, че в този парламент има мнозинство и тази наша теза се доказа по време на приемането на бюджета или по-скоро удължаването на бюджета, когато текстовете минаха с гласовете на "Демократична България", ГЕРБ-СДС и ДПС това е атестатът за мнозинство", посочи Биков.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес