Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ съгласни партиите, които ги подкрепят, да имат министри

04 май 2023, 08:30 часа • 2856 прочитания

Ще преговаряме с всички партии, за да има кабинет. Ако ние се заинатим и кажем, че кабинетът ще е само на ГЕРБ, другите ще се опитат да го свалят. Трябва да се даде възможност на тези, които ни подкрепят, да имат и техни представители в кабинета като министри. А ние ще преценим дали да ги приемем или не. Няма да поставяме условия – партиите да преценят и да предложат кои лица ще се най-подходящи и дали ще са политически или експерти. Това каза депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: ГЕРБ започват разговори с ДПС, БСП и ИТН в търсене на подкрепа за кабинет

Попитан какъв кабинет ще предложат, той каза, че вероятно ще предложат комбинация от политици и експерти. „Изключително трудно е да се създаде правителство, камо ли коалиция“, каза той. И даде пример с кулата от карти - нареждаш картите, а изграждането й е сложен процес. "В тая група, която се опитва да направи кула от карти, т.е. правителство, има един психично болен, който минава и бута картите. И като мине, ние отиваме на избори", каза депутатът.

Според него от сега е ясно, че ако се стигне до втория мандат, той ще се провали. "Ако отидем на шести избори какво ще е различно? Всички ще загубим по няколко депутата, ще сме в същата фрагментирана ситуация", заяви Добрев. 

„Извън тази картина е „Възраждане“. Ние няма как да приемем техни предложения за министри, защото те са против еврозоната, не искат да влезем в Шенген“ обясни той.

Попитан как си представят кабинет с БСП заради различията между тях, Добрев отговори, че на тази логика отиват на избори. „Ако Корнелия Нинова каже, че не е съгласна с нещо, например Украйна, да свали правителството. По всичко изглежда, че сме се запътили натам“, каза Добрев.

На въпрос Нинова ли е ключът към правителство, той каза, че тя никога не го е държала. „Той се държи от Христо Иванов. Защото единственото правителство, което може да стане и да е стабилно, е с участието на ДБ. Хем Христо Иванов държи ключа, хем не може да го използва“, каза Добрев.

„Премиерът трябва да бъде от ГЕРБ“, категоричен бе Дончев, но не уточни дали ще е експерт или политик: „Възможни са и двете хипотези“.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес