Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ: Служебният кабинет май не разбра, че БСП загуби изборите (ВИДЕО)

05 април 2017, 15:00 часа • 2563 прочитания

Служебното правителство май не е разбрало, че БСП не са спечелили изборите. Така от ГЕРБ коментираха опита на служебния кабинет "Герджиков" да ограничи изборните права на българските граждани в чужбина.

Припомняме, че Министерството на правосъдието в крайна сметка оттегли промените в Закона за допълнение на Закона за българското гражданство от обществено обсъждане. Причината е, че в текста имало несъвършенства, както и в мотивите към него, а част от предложенията противоречат на Конституцията на България.

"Това засяга правата на милиони български граждани", заяви бившият правосъден министър Екатерина Захариева по време на нарочна пресконференция в централата на ГЕРБ

"Недопустимо е такива изменения да се правят от служебен кабинет", категорична беше Захариева. По думите ѝ, според тези промени, ако човек е командирован в чужбина, няма да може да гласува.

Захариева изтъкна също, че не е спазен едномесечният срок за обществено обсъждане, а е съкратен на 14 дни. Не било ясно и от кои специалисти по изборното право са писани промените.

По време на пресконференцията стана ясно обаче, че законопроектът вече е оттеглен. От ГЕРБ заявиха, че се радват, че това се е случило и се надяват да не бъде внесен отново.

Георг Георгиев от своя страна запита кой и защо си позволил по такъв завоалиран, но неелегантен начин да се меси в законодателство. „Интересен е фактът кой написа този проект и кой си помисли, че с лека ръка ще може да ограничи изборът на българите в чужбина. Казваме на сънародниците си в чужбина, че няма как да определят съдбините на децата си. Кой си позволи по такъв тънък, но не особено елегантен начин да се меси в законодателство, което не му принадлежи“, каза той Георгиев.

„Молим Радев, Герджиков и всеки един от министрите по отделно да се овладеят, да променят стратегията си, която беше подготвена те да управляват малко след като БСП спечели изборите, което не се случи. Ако обичат да се държат културно и цивилизовано“, призова Тома Биков.

Припомняме, че от "Да, България" и "Нова Република" вече се обявиха против такива промени, но бъдещите коалиционни партньори на ГЕРБ - "Обединени патриоти", ги подкрепиха заради вота в Турция.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес