Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ ще предложи кабинет без Борисов начело

07 април 2021, 18:48 часа • 11634 прочитания

ГЕРБ ще опита да предложи кабинет, в който премиерът Бойко Борисов няма да е начело. Това обяви днес в ефира на БНТ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Тя беше категорична, че това не означава, че кабинетът няма да е на ГЕРБ. "Премиерът иска да обединява. Подава ръка", каза Захариева, но отказа да посочи име на този, който ще замести Борисов като премиер.

"Борисов е показал, че иска да е обединител и че има сериозни намерения да се заеме с партията си, по-скоро ще предложим кабинет с друг премиер", повтори вицепремиерът.

"Ще предложим кабинет изцяло представен от експерти – политици", каза Захариева и допълни, че ГЕРБ подават ръка и показват отговорност с това си действие. "Нашите избиратели ни гласуват за пети път доверие и този път разликата е с 8,5% с втората политическа сила", коментира още тя. 

"Ако не ни подкрепят, тогава президентът ще връчи мандата на втората политическа партия на г-н Трифонов и се надявам той да не избяга отговорност и да предложи кабинет", добави Захариева и подчерта, че ГЕРБ ще подкрепи кабинет, предложен от "Има такъв народ".

"Да, ще подкрепим кабинет, предложен от господин Трифонов. Да, готови сме с 10 или 20 народни представители, ако не им стигат, да подкрепим правителство, предложено от господин Трифонов", повтори Захариева.

Припомняме, че по-рано днес Борисов обяви, че ГЕРБ ще предложи кабинет, когато ѝ бъде връчен проучвателния мандат. След това се обърна към "колегата политик" Слави Трифонов - да състави правителство с партиите, които са против ГЕРБ и да поеме отговорността за управлението на държавата. Премиерът от своя страна обеща да му осигури 10 депутата.

Трифонов отговори задочно във Facebook. "По повод на различни политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното: Има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес