Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ предлага 24 май за национален празник

25 май 2022, 11:11 часа • 1966 прочитания

ГЕРБ предлага 24 май за национален празник. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ - СДС Красимир Вълчев по време на брифинг в Народното събрание. За целта от най-голямата опозиционна партия ще внесат промени в Кодекса на труда.

"Денят 24 май е безспорен и надделява. Най-много усмивки, най-много цветя имаше по улиците на всички български градове. Денят трябва не просто да ни обединява, но и да съдържа трансцедентна символика", заяви Вълчев. Според него това е денят, който в голяма степен ни обединява. По думите му Денят на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и именно такава дата. 

Вълчев отчете, че българската азбука е в основите на славянската писменост и това е нашият уникален принос в европейската и световна цивилизация. 

Десислава Атанасова отчете, че за да бъдем обединени като народ, трябва да има кауза, която да ни обедини. "Една такава е българската азбука и почитането на светите братя Кирил и Методий, почитта към българските учители, учени, творци да бъде изведена на нивото на националния празник. Именно с такива мотиви внасяме предложение за промяна в Кодекса на труда 24 май да бъде обявен за национален празник на Република България", каза още Атанасова. 

От своя страна Радомир Чолаков от ГЕРБ каза, че българите с особена емоция и тържественост, са показали кой ден считат за национален празник. 

От кога се празнува Денят на буквите? Четете ТУК. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес