Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ, ПП и ДБ искат легализиране на индустриалния коноп

19 декември 2022, 15:46 часа • 9492 прочитания

Депутати от ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" промени в закона, легализиращи преработката на индустриален коноп у нас. Те са внесли в Народното събрание законопроекти за промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

В момента отглеждането на индустриален коноп в България е легално, но не и преработката му. Проектът предвижда позволяване на преработката на такъв коноп, в който съдържанието на активното наркотично вещество тетрахидроканабинол е под 0.3%. Още по темата: Гешев не е съгласен с предложението на управляващите за легализиране на конопа

Според депутатите от трите партии индустриалния коноп би спомогнал за развитието на устойчиви земеделски практики, които развиват не само селското стопанство, но и производството на модерни и търсени продукти.

"Към днешна дата България е една от малкото държави-членки на Европейския съюз, в която преработката на растението и производството на вторични и крайни продукти, в които то е съставна част, е строго ограничено до влакно, семена за фураж и храна и семена за посев", се казва в мотивите им.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес