Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС решиха: Димитър Радев ще е новият стар управител на БНБ

18 юли 2023, 15:41 часа • 3817 прочитания

Димитър Радев ще продължи да е управител на Българската народна банка (БНБ). Това реши Народното събрание като подкрепи издигнатия от ГЕРБ за нов мандат кандидат.

Решението беше взето със 155 гласа "за" 67 "против". Другата номинация беше предложеният от "Възраждане" Любомир Христов.

Радев получи подкрепата на ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС. Първоначално ПП-ДБ смяташе да издигне собствена кандидатура, но след няколко срещи формацията размисли и обяви, че ще подкрепи Радев.

Изборът на нов управител на БНБ се наложи, тъй като мандатът на настоящото ръководство изтече през юли 2021 г., но нов не бе избран след като бе провалена процедурата през 2022 г. и до нова не се стигна заради поредицата от парламентарни избори и липсата на мнозинство.

Визията на Радев

Радев беше изслушан миналата седмица в бюджетната комисия и преповтори позицията си за максимално бързо влизане в еврозоната ("възможно най-скоро, но не по-късно от 1 януари 2025 г."). Той застъпи тезата, че трябва да се изчака, докато България постигне реална конвергенция с ЕС, което според него би отнело поне 15 години, и то ако се работи усилено в тази посока.

Той обяви, че е против двойната циркулация на лев и евро преди влизането на България в Еврозоната. Той обаче уточни, че за разплащания в евро и към момента няма ограничения.

Припомняме, че идеята за двойна циркулация на двете валути бе анонсирана от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. Той обяви, че България води преговори с Европейската комисия за въвеждане на еврото като паралелна валута по сделки през 2024 г. Още: Какво казаха пред депутатите кандидатите за управители на БНБ?

Разбирателство за подуправителите

Междувременно Народното събрание започна процедурата за избори и на двамата подуправители на БНБ, която все още не е приключила. По неофициална информация управляващите са се разбрали на тези позиции да бъдат избрани двама политици - депутатът от ПП-ДБ Андрей Гюров и Петър Чобанов от ДПС.

По неофициална информация бившият министър на финансите в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов най-вероятно ще поеме управление "Банково". Ключовото управление "Емисионно" (отговарящо за валутния борд) ще бъде ръководено от Андрей Гюров, който в предишния парламент беше номинацията на ПП за управител на БНБ.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес