Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ постави ултиматум на ПП-ДБ, за да няма предсрочни избори (ВИДЕО)

17 март 2024, 21:17 часа • 7002 прочитания

Ще върна празен мандат. Това обяви като закана на извънреден брифинг Мария Габриел, която е номинацията на ГЕРБ за министър-председател и трябва утре да получи проучвателен мандат за правителство от президента Румен Радев. И ключовото уточнение: Ако нямаме яснота до 12:00 часа утре, 18 март, по нещата, които поискахме - а именно, да има коалиционно споразумение и "ГЕРБ да бъде третиран като равнопоставен партньор". "Отиваме по-скоро на нови избори", добави Деница Сачева, с категорично уточнение - правителство с втори мандат няма да има: Как да управляват: Неподписаното засега споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ

"От самото начало се включихме добронамерено и конструктивно. Не говорихме през медиите, не изпращахме избирателно информация. Още след първия кръг стана ясно, че имаме общи точки, но и различия. България има нужда от стабилност, но тя трябва да се гради на общи принципи“, обясни Мария Габриел, като припомни основното развитие на преговорите досега.

Тя уточни, че днес ГЕРБ са предложили изпълняването на първоначалната договорка – да има ротация само между премиер и външен министър, като "продължи да се работи по (коалиционно) споразумение", но и това не е било прието от "Продължаваме промяната – Демократична България".

Още: Преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ се провалиха, отиваме на предсрочни избори?

"За мен е важно, че за нас спорът се води за това, че първата партия с най-много депутати, трябва да е равнопоставена. Предложихме да бъде гласувано сегашното правителство, само с ротация на премиер и външен министър-вицепремиер – това бе категорично отхвърлено", категорична бе Габриел, с уточнение, че трябвало в този вариант да се продължи да се "работи" за коалиционно споразумение.

Тя уточни, че по въпроса за регулатори, съдебна реформа, борба с корупцията нямат фундаментални различия с ПП-ДБ, но държат ГЕРБ да бъде приет катоп равнопоставен партньор. "Чух епитети и към себе си, но не съм си позволила нито една обидна дума", категорична бе Габриел, като уточни, че било "за кариерата ѝ в чужбина".

"Стигнали сме до момента, в която ние още повече като мандатоносител, не можем да приемем идеята ГЕРБ да бъде третиран по различен начин, освен като равнопоставен. Исканията са на масата, трябва да бъдат приети такива, каквито сме ги казали, с ясни аргументи и доводи", категорична бе тя. Габриел отново обяви, че нямат никакви различия по ред политики с ПП-ДБ. "Реформите, които се случиха в последните 9 месеца – те се случиха с ГЕРБ-СДС", напомни тя.

Още: Търкания и проблеми: Преговорите за ротацията не са приключили, още не е уговорено всичко

Минискандали

Депутатът от ГЕРБ Рая Назарян се оплака от "акт на непочтеност" заради правилата за избор на нова КПКОНПИ (Антикорупционна комисия) - ПП-ДБ ги внесли в парламента като свои, а били разписани от нея в рамките на анагажиментите на България в Плана за устойчивост и развитие, но после се извинили. Изчиствали сме ред по ред, дума по дума как да се управлява, каза тя, като добави, че когато завърши процедурата, тогава ще се внасят правилата за избор на новата Антикорупционна комисия.

Беше повдигнат и въпрос вярно ли е, че енергийният министър Румен Радев катастрофирал преди време, убил човек на 62 години и го скрил. От Вас чуваме, отговориха Габриел, Сачева и Назарян.

В 22:00 часа се очаква извънреден брифинг да дадат и представители на "Продължаваме промяната - Демократична България". Според източници на Actualno.com от ПП-ДБ обаче, ГЕРБ имат вариант и работят за избори 2 в 1 - предсрочни парламентарни и за Европейски парламент. В ГЕРБ разчитат, че покрай безкрайните спекулации кой ще бъде сменен, кой остава, кой на кого иска оставката, намалява шансът да се забележат усилията им за придърпване на Делян Пеевски в най-важните решения на "сглобката". ПП-ДБ отварят вратата за мнозинства с депутати от всички парламентарни групи, а ГЕРБ настояват подкрепата да идва само от "политически формации, с ясно изразена евроатлантическа ориентация и ценности" – тоест, партията на Делян Пеевски, ДПС, настояват източниците ни от ПП-ДБ: ПП-ДБ със среднощен отговор към ГЕРБ, ясно е кои министерства е поискал Бойко Борисов (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес