Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ отвръщат на удара: Обвиниха Нинова в конфликт на интереси със съпруга й

03 октомври 2017, 16:53 часа • 10307 прочитания

След разразилата се днес полемика имам да задам няколко въпроса. Първо, това ли са "беквокалите" на президента? Второ, това ли е битката, която президентът отваря срещу ГЕРБ и ако е така, е редно да зададем няколко въпроса на човека, който е стратег и идеолог на тази битка – г-жа Корнелия Нинова. В конфликт на интереси ли е Корнелия Нинова, чийто съпруг работи в "Лукойл", а тя като депутат гласува закони за горива? Спонсорирала ли е "Лукойл" кампания на г-жа Нинава? Тези въпроси зададе Цвета Караянчева на извънредна пресконференция на ГЕРБ по т.нар. скандал "Кумгейт".

"Много време ми отне да се докажа като народен представител и да изляза от това, че майка ми и баща ми работят в една или друга институция", заяви от своя страна депутатът Александър Ненков, коментирайки изнесена информация от БСП за шуробаджанащина в "Булгартрансгаз". Изпълнителният директор Георги Гегов бил мъж на депутата от ГЕРБ Теодора Георгиева, а двамата заедно кумували на Ненков и съпругата му Пламена Ненкова.

"Пламена Ненкова е служител в "Булгартрансгаз" и е подчинена на своя кум. Това е реален конфликт на интереси", обясни по-рано депутатът от БСП Иван Иванов.

От своя страна майката на Ненков Юлия Ненкова е председател на Комисията за защита на конкуренцията, а баща му – Румен Ненков, е конституционен съдия.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че се гордее с родителите си, защото са се изкачили в йерархията сами.

"Съпругата ми е един изключителен професионалист. Тя е човек, който на 17 години започва да работи. Започнала е в институции и за 8 години се издига до директор на фондация. Започва в сектор енергетика, не защото Георги Гегов е нейн кум. В последствие сме се сближили", заяви Ненков. 

Той допълни, че професионалната покана към съпругата му от страна на Гегов е дошла не заради някакви обвързаности, а защото тя е била доказан професионалист и е заслужавала поста.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пък обяви, че е депозирал оставката си в деловодството на Народното събрание.

"Ако това е войната, явно аз съм първата жертва. Преди половин час си подадох молбата за прекратяване на правомощията в НС. Благодаря на всички за подкрепата, тя е оценка за моята работа. Не е Йончева тази, която ще оценява моята работа", заяви от своя страна бившият енергиен министър Добрев.

Той призова Елена Йончева да извади всички факти около обвиненията си или да му се извини. "Това не означава, че аз няма да заведа дела срещу нея", допълни Добрев.

"В моята история имаше добре скалъпени малки истини, които да изглеждат на зрителите по определен начин. Това са ченгеджийски похвати. Тази тяхна атака към мен не изключвам да цели да се прикрият други неща, които се случват в държавата, например новите обвинения срещу Румен Овчаров. Всички много добре знаят какви са обвързаностите между Румен Овчаров и Корнелия Нинова. Някои мои колеги казаха, че Румен Овчаров е менторът, гърбът на Корнелия Нинова", допълни още той.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес