Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ: Нито ДПС, нито ИТН са изразили категорична подкрепа за кабинет

18 юни 2024, 14:21 часа • 5856 прочитания

Тройна коалиция между ГЕРБ, ДПС и ИТН? "Няма такава новина на този етап" - така отговори на въпроса Деница Сачева от преговорния екип на партията на Бойко Борисов, който се опитва да състави редовно правителство.

"Единственото сигурно нещо на този етап е, че ГЕРБ-СДС иска да състави правителство. Нито ДПС, нито ИТН са изразили ясна, категорична позиция в подкрепа на правителство“, отвърна Сачева на 18 юни след среща с представители на "Има такъв народ". Вчера от ГЕРБ се срещнаха и с ДПС: След срещата с ДПС: ГЕРБ заговори за 4-годишно управление и борба с корупцията.

"Конструктивна среща" с ИТН

Бившият социален министър каза, че срещата с ИТН е преминала „в конструктивен дух“. „Подробно обсъдихме политики за образование, пазар на труда, енергетика, съдебна реформа. Оставихме вратата отворена за това да продължим разговори конкретно по политики. Разговори, която касаят състав и структура на правителство, не са били водени. ГЕРБ-СДС остава на твърдата позиция, че страната има нужда от редовно правителство“, обяви тя. И отново посочи, както и вчера след срещата с ДПС, че първата политическа сила предлага формула за „правителство на споделената отговорност“.

„Утре сутринта нашата парламентарна група ще се събере, за да излъчи нашата номинация за Народното събрание“, каза Сачева: Фандъкова председател на парламента? От ГЕРБ не го изключват.

Какво разкриха от ИТН?

"Има такъв народ" не споделиха почти никаква конкретика пред медиите след срещата си с ГЕРБ-СДС за съставяне на редовно правителство. Партията на Бойко Борисов покани всички формации за разговори, но се отзоваха единствено ДПС и ИТН.

"Бяхме на среща с ПП ГЕРБ, които са първата политическа сила, защото така решиха хората. Ако очаквате някаква конкретика, трудно мога да ви дам такава, защото просто изслушахме техните идеи и оттук нататък ще трябва да обсъдим с колегите, да помислим. Това е първа среща, нищо конкретно не се случи на нея. Запознахме ги с някои наши приоритети. Ако имаме конкретика по-нататък изобщо, ще ви я споделим. В момента няма какво точно да се каже по темата", заяви Тошко Йорданов след разговорите, в които той участва заедно със съпартийците си Павела Митова и Станислав Балабанов.

Снимка: БГНЕС

Още: "Не знам дали е хубаво да носиш отговорност": Слави Трифонов с първи коментар за изборите

Експертен кабинет или не?

"Така или иначе, ситуацията е сложна и тежка, защото страната без правителство е блокирана. От друга страна, с лошо правителство понякога е по-зле. Според нас най-правилният вариант е да има експертен кабинет, колегите от ГЕРБ са достигнали до тази идея. Но пък от идеята до реализацията има твърде много работа и той или ще е експертен, или няма да е - още нямаме отговори на тези въпроси", добави Йорданов, припомняйки позицията на ИТН, която партията на Слави Трифонов разпространяваше по време на кампанията.

Преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че иска в кабинета да има доминация на партията му, а премиерът, външният министър и министърът на отбраната да са от ГЕРБ. Самият той няма да е министър-председател, а правителството трябва да е експертно, по думите му.

Още: "Не е време за биене в гърдите": Борисов иска експертен кабинет с доминация на ГЕРБ (СНИМКИ и ВИДЕО)

На въпрос дали на срещата са били обсъдени имена на премиер, Тошко Йорданов отвърна: "Не, чухме идеите им за реализация на управленска програма. Разговорът беше конкретен, не беше общ - от рода на "хората трябва да живеят по-добре". Хората си казаха тяхната програма, с техните приоритети, ние споделихме и нашите".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес