Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ искат повече пари за заплати в здравния сектор

24 февруари 2022, 22:55 часа • 1942 прочитания

Отпуснатите средства на здравеопазването са едва 4.2% от БВП. Говори се за ефективност на отпуснатите средства, но те са крайно недостатъчно и доплащането в здравеопазването е над 50%, заяви бившият директор на „Пирогов“ и настоящ депутат от ГЕРБ проф. Асен Балтов по време на второ гласуване на бюджета. Той призова през юлската актуализация на бюджета, управляващите да вземат мерки за хората с увреждания.

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов настоя да се отпуснат в бюджета 3 млн. лв. за трансплантации. За извънкласна дейност се дават 100 млн. лв., а аз искам да направим този жест към тези хора с 3 млн. лв. Вие ще прецените – във вас е и ножът и хлябът, обърна се Иванов към управляващото мнозинство в пленарна зала. 

Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов заяви, че е необходимо създаването на нов кръвен център в Бургас. Можем да увеличим бюджета на МЗ с малко над 118 млн. лв. с които възнаграждението на лекарите, сестрите и санитарите в страната да бъдат увеличени двойно. Кризата в здравеопазването била ужасяваща, но депутатите са длъжници на медицинските специалисти, защото ако хората ги нямало България щяла да се провали в ковид кризата.

От ИТН също взеха думата. Силви Кирилов заяви, че проблемът с донорството няма да се реши, докато не се направи истинска оценка на хората, които се занимават с тази дейност.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес