Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ и ПП-ДБ в кабинет с ИТН или Пеевски? Прогнози на политолози

27 октомври 2024, 21:20 часа • 840 прочитания

ГЕРБ, ПП-ДБ и „Има такъв народ“ е най-възможната опция за съставяне на редовно правителство, смята политическият анализатор Тончо Краевски. Така той коментира пред БНТ първите резултати от предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Още: "Алфа Рисърч": Най-голям отлив от електората на ГЕРБ има към ДПС-Пеевски

"Политическата логика е такава – ИТН, като се появи, беше от стария електорат на ГЕРБ от 2009 г. После ПП-ДБ взе инерцията на ИТН. Това е желанието на една и съща електорална група. Тъй като нито един от тези нови варианти не получи самостоятелно мандат, най-накрая ще се примирят, че трябва да вървят компромисно с бавни стъпки", прогнозира той.

Проф. Михаил Константинов очаква "евроамериканско мнозинство"

Математикът проф. Михаил Константинов прогнозира, че "евроамериканското мнозинство ще е между 130 и 140 депутати, има всички условия за създаване на правителство с евроамериканска ориентация".

Още: Доган спечели битката срещу Пеевски сред електората на ДПС (първи данни)

"БСП не става, АПС (ДПС-Доган) не става, понеже там една от основните фигури е агент на руското разузнаване. Мнозинството ще включва ГЕРБ, втори ще бъдат ПП-ДБ. И остава „ДПС-Ново начало“, които, било то в правителство, било то извън правителство, ще сформират това мнозинство", прогнозира Константинов пред националната телевизия.

Снимка: БГНЕС

На въпрос как ПП-ДБ ще преглътнат това, той отгооври7 "Като предложат правителство, не могат да определят кой ще ги подкрепи, кой няма да ги подкрепи". А попитан как ще се случи това мнозинство, при положение че Делян Пеевски е санкциониран по "Магнитски", той се забави с отговора, но отсече: "Кое е по-важно – да се задържи тук флангът (на НАТО - бел. ред.) или? (...) Място за детски градини тук няма".

Още: Правосъдният министър: "Магнитски" не се прилага пряко в България, само присъда доказва вина

Елена Дариева: Няма да има компромис с ДПС-Пеевски

Социологът от агенция "Насока" Елена Дариева смята, че трудно ще се сформира мнозинство. Разговорът между политиците може да е по-консенсусен този път, посочи все пак тя.

"Смятам, че няма да бъде преглътнат компромис с „Ново начало“ – това ще е една от много ярките разделителни линии. Ако се търси трети партньор, той ще бъде от другите политически сили", коментира Дариева.

Още: ПП-ДБ: Имаме план, който знаете, чакаме ГЕРБ (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес