Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ и Патротичният фронт се разбрали, че КТБ ще се спасява

23 октомври 2014, 18:24 часа • 30489 прочитания

ГЕРБ и Патриотичният фронт са обсъдили днес 94 конкретни предложния в програмата на коалицията между НФСБ и ВМРО. Лидерът на Националния фонд Валери Симеонов в ефира на bTV нарече дискусията "много плодотворна" и категорично заяви, че обединението не желае министерски постове в бъдещото управление.

Двете страни са на мнение, че Корпоративна търговска банка (КТБ) трябва да бъде спасена, обясни Симеонов. Той обясни, че от ситуацията трябва да се търси изход, било чрез фалит, или търсене на заем. Лидерът на НФСБ добави: "Не може да не се спасява КТБ. Там са вложенията на хиляди български граждани и много фирми. Много фирми работят едва-едва, защото имат вложени средства, не могат да оперират с тези средства. Има и големи фирми".

МИЕТ ще бъде разделено на три министерства- на икономиката, на енергитиката и туризма. Това е било договорено още днес по време на срещата. Същевременно Министерството на младежта и спорта ще бъде закрито. Експертна комисия в НС ще проверява състоянието на енергетиката - договореност по този въпрос е била постигната днес.

В училище да се въведе дисциплина „Родолюбие“ по искане на Патриотичния фронт е друг пункт, по който е постигнато съгласие с ГЕРБ. Двете страни са се разбрали, че социални помощи ще се дават само на семейства с до три деца. 

Разминаване има относно НЗОК – ПФ настоява монополът й да бъде разбит, докато от ГЕРБ са против. От парията на Бойко Борисов имали финансови съображения. Друга точка, по която има несъгласие засега, е гъвкавото ДДС. От ГЕРБ се страхували за състоянието на бюджета и биха желали тази точка да бъде отложена за по-късен етап от управлението. От ПФ не са несъгласни с това, тъй като също са на мнение, че бюджетът в момента е в ужасно състояние.

От националистическото обединение били против Корман Исмаилов и Народна партия „Свобода и достойнство” да имат свой представител във властта.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес