Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ и ДПС решиха: Мюфтийството ще има 10 години да изплати дълговете си

28 март 2019, 13:00 часа • 2969 прочитания

Главното мюфтийство, както и останалите регистрирани вероизповедания, които имат задължения към държавата до 31 декември 2018 г., ще могат да ги погасят в срок до 10 г. Това решиха депутатите на второ четене със 111 гласа “за”, 5 “против” и 6 “въздържали се” в Закона за вероизповеданията.

Решението беше взето от парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС и въпреки съпротивата на голяма част от парламентарната група на "Обединените патриоти".

На първо четене по предложение на Цветан Цветанов от ГЕРБ и Мустафа Карадайъ от ДПС дълговете бяха опростени, но заради остра обществена реакция управляващите се отказаха от това решение.

Проблемът бе, че заради натрупаните си задължения, мюфтийството не можеше да получи новата държавна субсидия от минимум 15 млн. лв., която бе гласувана през декември миналата година.

Сега в закона се предвижда, ако вероизповеданията поискат, да получат отсрочка до 10 г. за погасяване на задълженията. В този период те ще дължат основния лихвен процент. Според закона отсрочката може да се даде за натрупани задължения за данъци и задължителни осигуровки, както и за други публични задължения.

В закона вече е и задължително разписано, че държавната субсидия ще се дава само на Главното мюфтийство. Причината бе, че досега се предвиждаше тя да е за “мюсюлманското вероизповедание”. Така написан законът обаче обхващаше регистрираното мюсюлманско-сунитско вероизповедание на бившия главен мюфтия Недим Генджев.

"Не е вярно, че с упоменаването на бенефициентите правим екс леге. По въпроса има ли спор къде да отиде субсидията - няма. Едната цел на закона е да се спре получаването на възнаграждения от чужди държави. Целта е да я получи това вероизповедание, което е получило пари от Турция", обясни промяната в закона депутатът Йордан Цонев, който е и сред вносителите на законопроекта.

Припомняме, че след извънредно заседание на Председателския съвет в парламента и гласуване с "въздържал се" от страна на депутатите от ГЕРБ предложението на "Обединени патриоти" за абсолютна забрана на финансирането отвън на вероизповеданията в България не бе прието. Миналата година бяха въведени частични ограничения и бе дадена възможност за държавно финансиране.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес