Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ и БСП кръстосаха шпаги на теми комунизъм, лицемерие и стабилност

31 януари 2020, 09:49 часа • 1953 прочитания

Почитта към жертвите на комунистическия режим на 1 февруари стана повод за размяната на остри думи от трибуната на парламента. Утре отбелязваме годишнина от Народния съд, напомни на колегите си депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.

„Основната му цел е елиминиране на евентуални политически противници на режима. На 1 февруари княз Кирил, регентите, 67 депутата, 22 министри, 48 генерали и полковници, 8 царски съветници са убити. Преките извършители Фердинанд Козовски става председател на Народното събрание, а Изидор Девин е от НКВД.

По време на червения терор са намерили смъртта си десетки хиляди души, а семействата им са третирани като ненадеждни. След този геноцид от българи срещу българи най-стабилната страна на Балканите е доведена до фактически фалит“, изтъкна Гърневски. Пловдивският народен представител посочи 1990 г. с обявения от правителството на Андрей Луканов мораториум върху външния дълг.

„Днес никога не са били заделяни толкова средства за образование. Говорят за ток и вода кристално чиста, а кой завеща разнебитената ВиК мрежа. Кой на 26 април 1986г. скри тежката авария в Чернобил и остави хората да пият заразена вода. В страната има спастрени пари за черни дни, важно е да ги докопате. Знайте, че никой от греховете ви не е забравен“, отсече от трибуната Гърневски. Според него социалистите имат един изход и той е да помолят да им прости държавата.

Червеният депутат Александър Симов отговори от името на социалистите.

„Респект към политическото въображение на г-н Спас Гърневски. Две правителства на Бойко Борисов паднаха от протести. Къде е този икономически възход. Хората бяха пред парламента“, възмути се Симов. Социалистът все пак призова за единение и посочи, че всяка жертва заслужава уважение.

За мен винаги е странно как антикомунистически есета може да чете човек, който е писал стихотворения във възхвала на комунизма.

Според него винаги е чудно за него как един пролетарски поет може да си позволи подобна стилистика. „Много е особено това поетично въображение, което описва България като държава на стабилност, просперитет и възход. Две правителства на Бойко Борисов падат заради улични протести. Третото е на път да падне, защото България е по улиците. Къде я видяхме тази стабилност“, каза Симов.

„Всяка жертва на политически режим в България заслужава нашите уважения. Ние изказваме своя поклон пред всички загинали заради политически загинали.

Крайно време е да спрем да ровим костите на тези хора, за да трупаме политически дивиденти. Това е най-голямата гавра с тях, която можем да си позволим.

Постоянно говорим за национално съгласие, постоянно говорим, че трябва да имаме обща визия за миналото“, каза още Симов. Той призова да се спре да се използва историята, защото това е гавра с миналото на България.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес