Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" блокираха и предпоследното заседание на парламента

28 юли 2022, 14:27 часа • 1138 прочитания

В предпоследното си заседание Народното събрание не успя да удължи работното си време, заради липса на кворум, и заседанието продължи само с разисквания на първо четене по четири законопроекта за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Причината - депутатите на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" блокираха с процедурни хватки заседанието.

Искрен Митев от "Продължаваме промяната" предложи разместване на програмата на Народното събрание и удължаване на заседанието до приемането на още четири точки, последната от които да е антикорупционният закон на първо четене.

Със 100 гласа "за", 26 против" и 5 "въздържал се" депутатите първоначално приеха удължаването на заседанието, но веднага след това председателят на ДПС Мустафа Карадайъ поиска прегласуване, преди което да се направи поименна проверка, за да се види дали има кворум в залата. Проверката чрез електронната система показа 107 регистрирани депутати в залата при необходими 121 и председателстващият заседанието заместник-председател на Народното събрание Атанас Атанасов от "Демократична България" даде 10 минути почивка.

След възобновяване на заседанието беше направен нов опит за събиране на кворум. Изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов дори помоли квесторите да затворят вратите на залата. И при този опит обаче не беше събран кворум.

Електронната система показа 113 депутати, регистрирани в залата. В регистрацията не участваха депутатите от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Заради липсата на кворум Иванов обяви, че заседанието ще продължи само с разисквания - до 14:20 часа, заради поисканата по-рано почивка от парламентарна група.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес