Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ, ДПС и ИТН пак не успяха да вкарат в зала спорния закон за околната среда

11 септември 2024, 10:44 часа • 559 прочитания

Депутатите няма да продължат днес обсъждането на първо четене на промените в Закона за опазване на околната среда. Гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" не достигнаха, за да остане точката в работната програма на депутатите. 

Промените целят премахването на обжалването на две съдебни инстанции на решения, засягащи големи инфраструктурни проекти, които са обявени за обекти с национално значение и обекти със стратегическа важност.

Още при внасянето на текстовете на 8 август те бяха набързо прокарани през парламентарната комисия по околната среда. От "Зелено движение" алармираха, че законопроектът противоречи на европейското законодателство, което съблюдава принципа, че колкото по-значими са проектите, толкова по-стриктен трябва да е контролът върху тях, вкл. и екологичният и съдебният. Още: Липса на кворум спря спорен закон на ГЕРБ и ДПС...засега

Миналата седмица при опита на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" да вкарат закона в зала останалите парламентарни групи провалиха кворума на заседанието.

Наддаване за програмата

От БСП поискаха депутатите да започнат работа с изслушване на четирима служебни министри - на транспорта, вътрешните работи, финансите и регионалното развитие относно затрудненията при преминаване на границата с Турция, Гърция и Румъния, но поради техни неотложни ангажименти през тази седмица предложението не беше подложено на гласуване.

Отхвърлено беше и предложението, отново дошло от БСП, от дневния ред да отпадне обсъждането на проект на решение за възлагане на министъра на енергетиката да проведе преговори с украинския си колега за продажба на оборудването, предназначено за АЕЦ "Белене". 

В дневния ред не беше допуснато и предложението на ПП-ДБ за освобождаване на Антон Славчев като председател на Комисията за противодействие на корупцията.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес