Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ, БСП и Патриотите съгласни да има изборен референдум

03 юни 2015, 09:30 часа • 7283 прочитания

Ние сме последователни в своята политика – още при изготвянето на Изборния кодекс от Мая Манолова, предлагахме да има задължително гласуване, електронно гласуване, гласуване с мажоритарен елемент. По времето на Орешарски не се прие да има референдум – не сме си променили позицията, заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в коментар за задължителното гласуване.

Считам, че цялото общество има нагласа да има задължително гласуване – защото това би елиминирало корпоративния вот, добави Атанасова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Групата на БСП ще подкрепи да има референдум за задължително гласуване. Лично аз обаче съм категорично против задължителното гласуване – но това е моя позиция, заяви Георги Кадиев. Защо – първо, гласуването е право. Второ – задължителното гласуване не работи. В Гърция на последните евроизбори 62% гласуваха – е как ще глобиш 38%? Трето – ще влязат в парламента фарсови партии. Хората мразят политиците до степен, че намразиха държавата. И при задължително гласуване ще влезе някоя партия с лозунг „Смърт на политиците” например, смята Кадиев.

Червеният депутат обясни, че БСП е гледала вариант до 1/3 от депутатите в парламента да влизат мажоритарно. Но поне засега социалистите не подкрепят мажоритарния вот.

Същевременно депутатът от Патриотичния фронт (ПФ) Емил Димитров-Ревизоро каза, че ПФ иска задължително гласуване. За него изборният туризъм е много показателен – той предизвиква мерене на портфейли, не на идеи.

Доколкото виждам в момента има консенсус между управляващи и опозиция да има референдум за изборните правила, намеси се Атанасова. Тя каза, че имало „редица държави”, в които имало стимули за хората, които гласуват. Не знам кои са тези държави – аз в Европа знам за Гърция и Белгия като задължително гласуване. И в Белгия има 10%, които не гласуват. Но ние не можем да оправим активните адресни регистрации, как ще глобяваме негласували, не се съгласи Кадиев. Той добави, че със задължителното гласуване ще се капсулират малцинствените общности, които ще гласуват само за лидерите си, дори да са недоволни от тях.

Глас народен, Глас Божи, отвърна Емил Димитров. Нека попитаме и ще видим, подчерта той. Атанасова добави и, че трябва да се променят и правилата за референдум - по-нисък праг на брой подписи за свикване на плебисцит, до 300 000 подписа евентуално.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес