Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георги Марков: Референдумът няма да е с евроизборите, не е изгодно за управляващите

11 март 2014, 20:30 часа • 19677 прочитания

Референдум за изборна реформа ще има, но той няма да се проведе заедно с изборите за Европейски парламент. Това заяви бившият конституционен съдия Георги Марков.

По думите му на 25 май няма да има национален референдум заедно с евроизборите, но такъв референдум със сигурност ще има по-късно.

Според него парламентът не може да избяга от законовото положение, че е длъжен да направи референдум по въпросите, под които са се подписали българските граждани, стига те да отговарят на законодателството, а те отговарят, предаде Фокус.

Няма никаква пречка да се питат българските граждани искат ли мажоритарни избори, допълни Марков. Според него задължителното гласуване може да стане факт само чрез промяна в Конституцията, каквато може да бъде направена от обикновено, а не от Велико Народно събрание. Няма никаква пречка българските граждани да бъдат попитани и за електронното гласуване, категоричен беше Георги Марков.

Той уточни, че ако Народното събрание ускори процедурата, е възможно този референдум да се проведе заедно с евроизборите, но това няма да се случи, тъй като ще се повиши избирателната активност, а това не е в интерес на управляващите.

Отговорността за непровеждане на референдума на 25 май лежи изцяло върху управляващите, тъй като едновременното провеждане на двата вота е икономически обосновано, допълни още Марков.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес