Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ген. Съби Събев: България трябва да подсили отбраната си

02 март 2022, 09:02 часа • 4727 прочитания

България трябва да подсили отбраната си. Има нужда от присъствие на войски на НАТО на наша територия. Това с нищо не накърнява нашата независимост. Това може да бъде под формата на многонационална военна група на НАТО. Тя изпраща ясно послание, че Алианса се е ангажирам със сигурността на България.

Това каза в ефира на Нова телевизия ген. Съби Събев, представител на България във военната квартира на НАТО.

Войната в Украйна навлиза в решителна фаза. Ще се разразят по-ожесточени действия с много жертви. Започват по-масирани и по-брутални военни действия. 

Според него целта на руското политическо ръководство е да успее да се отчете пред обществото си с една значителна военна победа. "Засега това не се осъществява. Очевидно е, че ударът основно ще бъде насочен и към Харков, и към Киев", добави той.

Той не изключи възможността някои градове в Украйна да заприличат на тези в Сирия. "Това ще изисква огромна военна техника, а Русия разполага с такава. Отбраната на Украйна обаче се втвърдява и очаквам силен отпор, но и много жертви", добави той.

По думите му съпротивата, която е оказала Украйна, е изненадала Путин. "Но Русия има готовност да вкара още сили', обясни генералът. 

Събев очаква да има много разрушения и много жертви. "За щастие цивилните са в бомбоубежища и те няма да са много", смята той.

Той не отхвърли възможността, ако Украйна започне да пада, отделни държави да решат да помогнат. "Но това ще е извън НАТО, ще е държавно решение", смята ген. Събев.

По думите му използване на ядрено оръжие от страна на Русия е малко вероятно, защото това ще дискредитира Русия.

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 02.03. - Инвазията навлиза в решителна фаза

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес