Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ген. Кирчо Киров знае какво има предвид Борисов за Йончева, но замълча

14 март 2017, 09:00 часа • 4629 прочитания

Говореното по тази и подобни други теми, свързани с дейността на специалните служби, граничат с риска да бъде оповестена високо квалифицирана информация на дълбока държавна тайна и не мога да си позволя такова нещо. Свързана е със специални операции. Моето дълбоко разбиране е, а и аз съм малко старомоден и считам, че има информация, която в интерес на държавата не бива да бъде огласяване и да получава публичност, която ние сме свикнали да виждаме в нашите медии. Това заяви ген. Кирчо Киров пред bTV, помолен да коментира твърдението на бившия премиер Бойко Борисов, че държавата е финансирала интервюта на Елена Йончева по горещите точки на света.

"Аз съм деполитизиран по силата на това, че 40 години работя в разузнаването и не мога да си позволя да отговоря в конкретика на въпросите, които ми задавате. Не мога да си позволя да коментирам повече този въпрос. Тази тема кореспондира със съдебни процедури, по които аз съм страна, а те са със степен „строго секретно“ и това не ми позволява да коментирам, допълни още той.

На въпрос дали са давани пари за откуп на наши пленени граждани, за което беше намекнато в скандала "Йончева - Борисов", ген. Киров отговори: „Чували ли сте по света да има държава, която да признае че е откупила свои пленени граждани, поне няма такава, която да се уважава. Ако кажа нещо повече, рискувам да взема страна в спор с между политици, който не може да бъде решен в едно телевизионно студио."

Киров уточни, че български граждани, жертви на отвличане, са били: в Сомалия – двама моряци, Данка Панчова и през 2011 година случая с тримата пилоти, отвлечени в Судан.

Прочит отвън

По принцип договорите на Елена Йончева за журналистичесите ѝ материали са спонсорски, тя не е получавала пари от БНТ, заяви Иван Гарелов пред Нова телевизия. Той припомни, че преди време транспортният министър от правителствата на ГЕРБ Ивайло Московски вече е обвинил Йончева, че е пътувала до Сомалия на държавни разноски, но след това се извинил. Гарелов чистосърдечно си призна, че не може да каже със сигурност за какво точно говори Бойко Борисов.

Възможно е Елена Йончева да е попречила на преговорите за освобождаване на Данка Пачова от сомалийските пирати, обяви Георги Харизанов, бивш директор на „Напоителни системи”, сега изявяващ се като анализатор по Канал 3. Според него Борисов е реагирал така заради "лъжите за санирането", които Йончева казала.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес