Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Габриел се среща с БСП, ДПС и ИТН с предложение за експертен кабинет

15 май 2023, 06:19 часа • 1594 прочитания

Очаква се днес ГЕРБ-СДС да проведе срещи с БСП, ДПС и ИТН. Кандидатът за премиер Мария Габриел обяви, че разговорите ще продължат с цел съставяне на експертно правителство за една година на основа на приоритети.

"Търсих отговори на това има ли нужда България от редовно и работещо правителство. Отговорът е "Да". Успяхме ли с всички партии да идентифицираме общи приоритети? Отговорът е "Да". Въпросът е в какъв формат. Приех номинацията, защото познавам работата на европейските институции. Положих всичко с ясна цел и идея по време на срещите ми с останалите партии. Приоритетът е България. Ще предложа разговорите да продължат с цел съставяне на експертно за една година на основа на приоритети работещо правителство“, заяви Габриел. Тя подчерта, че думата коалиция се изключва.

ОЩЕ: Мария Габриел: Ще предложа експертно правителство за 1 година (ВИДЕО)

"Първата сила за разговор, която ще поканим е БСП. С нея имаме най-големи различия, но ми се иска да работим за бъдещето на България", съобщи Габриел.

"Не ние бързаме, а конституцията ни казва, че имаме срокове. Затова от утре ще поканя да продължат разговорите с много ясна цел – експертно правителство с имена на хора, които да доведат до успешни резултати приоритетите, които споделих, с тези, които ще подкрепят, ще уточним приоритетите и в детайли", подчерта Габриел. Тя обясни, че с "Възраждане" не е възможно да се върви напред. "Никакви разговори не са водени с мен за имена, министерства. Искаме ли работещо правителство - да, имаме ли общи приоритети -да. Преди да говорим за експерти, трябва да говорим за експертно правителство", каза още Мария Габриел.

През изминалата седмица най-голямата политическа партия се срещна с ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН като проведоха конструктивен диалог. По време на срещите бяха обсъдени секторните политики и програмата, която предлагат от ГЕРБ-СДС, а въпросът за състав и формиране на кабинет не беше коментиран.

Срещата между представителите на ПП-ДБ с Габриел и представители на ГЕРБ-СДС продължи най-дълго време. В нея дори се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По време на срещата от ПП-ДБ зададоха редица въпроси свързани с програмата на Габриел и различните сектори, които обхваща, в крайна сметка обаче въпросът дали ПП-ДБ биха подкрепили правителство с министър председател Мария Габриел.

От срещата между ГЕРБ-СДС и ДПС стана ясно, че двете партии се обединяват около това, че всички партии носят отговорност за реализиране на кабинет, но отговорността на ГЕРБ е най-голяма.

По време на срещата между ГЕРБ-СДС и БСП, най-голямата политическа партия настоя да се осъзнае отговорността, която всички носят за реализиране на редовно правителство. От БСП пък настояха ГЕРБ да обяснят как си представят бъдещия парламент и какъв би следвало да е неговия хоризонт, защото от това зависи как ще се водят разговорите и какви ще бъдат приоритетите.

На срещата между ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ" стана ясно, че ИТН биха подкрепили полезни и добри идеи и ще подхождат конструктивно и практично. От ГЕРБ-СДС пък отбелязаха, че вече има осъзнатост, че диалогът между партиите е нужен и в този парламент е започнал.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес