Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Габриел и проф. Фотев казаха какво е заложено във външнополитическа стратегия на страната ни

08 април 2024, 15:21 часа • 1162 прочитания

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и проф. Георги Фотев, председател на Консултативния съвет, представиха проект на външнополитическа стратегия на България. Документът задава най-важните за България стратегически цели, които са оформени в 8 области. Един такъв нов документ ще определя нашите приоритети и цели в международните отношения, подчерта Габриел.

Още: Габриел и Вархей откриват форума „ЕС се среща с Балканите“

Стратегията е оформена в 8 области

Проектът на стратегията е за период 2024 – 2030г. На първо място в него е заложено „Пълноценно участие и съдържателен принос на страната към политиките в рамките на Европейския съюз и НАТО при реализиране на българските национални интереси и включващи пълноправно присъединяване към Шенгенското пространство и Еврозоната“. На второ място Габриел каза, че е „Активна регионална политика на добросъседство и регионално сътрудничество с Югоизточна Европа и Черноморския регион“. Следва „Постигането на лидерство в областта на иновациите и новите технологии, развитие на установените двустранни стратегически партньорства с държавите от Евроатлантическата зона и изграждането на нови с партньори извън Европа“, следва „Защитата на правата и интересите на българските общности зад граница“. На пето място е „Ефективна многостранна дипломация, в рамките на системата на ООН, следва културна и дигитална дипломация като стратегически инструмент за влияние и авторитет“. Следват „Външна икономическа дипломация в полза на българския бизнес и икономическия просперитет на нацията“ и накрая „Стратегическа комуникация и публична дипломация насочени към защита на националната сигурност и противодействие на дезинформацията и хибридните заплахи“.

Проф. Фотев изтъкна, че е изключително нужна такава стратегия на страната ни. Чрез нея ще участваме активно във формирането на външната политика на Европейския съюз. Той каза още, че нямаме какво да крием и показваме какви са нашите ценности като страна.

Още: Какво свърши кабинетът "Денков-Габриел" в последния си месец на власт?

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес