Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Г. Кадиев: КФН е в насипно състояние

24 ноември 2014, 08:01 часа • 19578 прочитания

Нямам нищо против господин Мавродиев (Стоян Мавродиев - бел.ред.). Искам просто Комисията за финансов надзор (КФН) да работи. В момента тя е в насипно състояние. Това заяви бившият заместник-министър на финансите и в момента депутат от БСП-Лява България Георги Кадиев.

Според него отговорността за КФН за случилото се в КТБ е по-малка, отколкото тази на БНБ, но все пак е налице. Особено предвид факта, че банката се е листвала на борсата, била е инвестиционен посредник и тн.

В ефира на bTV Кадиев отрече да има бизнес с бизнесмена и издател на "Капитал daily" и "Капитал" Иво Прокопиев. По думите му двамата са се срещали за последен път преди около 10 години, когато депутатът е бил заместник-министър на финансите. Освен това не били налице финансови потоци между двамата.

Депутатът беше категоричен, че в крайна сметка ще съди председателя на КФН. Той помислил две седмици и решил, че ще се обърне към съда, въпреки че не смята, че трябва да занимават съда с проблемите си.

Като назначение, подобно на това на Делян Пеевски начело на ДАНС, беше определена номинация за назначаването на Иван Искров за заместник-председател на Черноморската банка за развитие. Кадиев определи този ход като купуване на мълчание и сделка по законите на мафията. Той добави, че управителят на централната банка е компрометиран.

Какво е доверието към БНБ в момента? Нулево!, категоричен беше още депутатът от БСП. Според него гуверньорът на БНБ Иван Искров от една страна носи отговорност за случилото се. От друга - налице е двоен аршин, тъй като в едната банка (ПИБ - бел.ред.) е налята ликвидност, докато другата (КТБ) е била оставена да фалита.

Кадиев не очаква фалитът на КТБ да бъде отменен.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес